I fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Kommer også i trykt versjon to ganger i året.
Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen.
I Norge er forekomst av tykk – og endetarmskreft blant den høyeste i verden. I dag har vi ikke et klart svar på hva som er årsaken til det, men mye tyder på at kostholdet spiller en sentral rolle.
Det italienske selskapet Farm4Trade bidrar til EyeAM-prosjektet med nyskapende teknologi for utvikling av systemer for objektiv og automatisert kjøttkontroll.
Slakteriene har aldri registrert mindre slakting av sau og lam enn i 2023. Per november 2023 ble det registrert i år er det registrert slakta litt mer enn 1,067 millioner sau og lam. Sammenlignet med fjoråret lå vi an til å få en nedgang på 50 000 slakt.
Den geopolitiske situasjonen, ettervirkningene av en global epidemi og globale konsekvenser av klimaendringer gjør matsikkerhet til en mer reell problemstilling enn på mange tiår. Flere offentlige utredninger det siste halvåret har behandlet dette, og noen har kommet med forslag til nye mål.
Norge har antagelig den beste husdyrhelsa i Europa. For å ta vare på denne statusen, har næringa innført strenge krav for import av livdyr. Importkontrollen virker best når de som ønsker å importere velger å la det være.
Kjøtt og kjøttprodukter er en betydelig kilde til mettet fett i kosten vår, og blir derfor ofte trukket frem som matvarer vi bør spise mindre av. At de samme matvarene også bidrar med mer av det sunne umettet fettet er noe som sjeldent får plass i den offentlige debatten eller i vurderingen av kjøttet plass i kostholdet.
I 2017 startet fôrforsøk med kalkuner uten bruk av koksidiostatika. Utvalgte produsenter var med i forsøket som gav oppløftende resultater. Fra 2022 ble det standard å fôre all konvensjonell kalkun uten Monensin eller andre koksidiostatika.