Hvor mye er 500 gram rødt kjøtt?

Fagområder:
Kjøtt og egg i kostholdet
Kosthold
Kostråd
Storfekjøtt

I kostrådene anbefales det å velge magert kjøtt og magre produkter, samt å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 gram i uken. Det tilsvarer 2-3 middager og litt kjøttpålegg hver dag.

Når kostrådene anbefaler inntil 500 gram rødt kjøtt i uken, så tas det utgangspunkt i ferdig tilberedt mengde. Dette tilsvarer mellom 700 og 750 gram rå vare. Regner vi det om til porsjoner med rødt kjøtt, så tilsvarer det 2-3 middager samt litt kjøttpålegg i uken. I motsetning til det røde kjøttet, gir kostrådene ingen mengdeanbefaling for kjøtt fra kylling og kalkun.

Les mer: Hva er rødt kjøtt?

 

Stor forskjell på rå vare og ferdig tilberedt kjøtt

Grunnen til at det oppgis mengder både for ferdig tilberedt kjøtt og rå vare er at det fordamper en del væske mens kjøttet tilberedes. En del kjøttstykker inneholder også ben som skjæres bort. I tillegg er det vanlig å skjære bort synlig fett under måltidet. Bildet viser en rå svinekotelett til venstre. Den veier 126 og har 26 gram fett. Etter at den er ferdig tilberedt har vekten sunket til 76 gram og fettinnholdet til 17 gram. Bildet til høyre viser det som reelt konsumeres, når bein og synlig fett skjæres bort. Det utgjør 59 gram, hvorav 8 gram fett. Dette utgjør en reduksjon av vekten på 52 % og i fettmengde på 70 %.

Svivekotelett rå, tilberedt og spiselig andel

Foto: Matprat.no 

 

Kilde: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring 2011


Publisert: 11.11.2012