Proteiner

Fagområder:
Kjøtt og egg i kostholdet
Ernæring
Næringsstoffer
Proteiner

Proteiner er satt sammen av ulike aminosyrer, noen som må tilføres via maten og noen kroppen kan danne selv. Proteiner er et av de energigivende næringsstoffene, men hovedfunksjonen til proteiner er å være byggeklosser for musklene, ikke å tilføre energi til kroppen.

Proteiner er satt sammen av ulike aminosyrer. Det finnes 20 ulike aminosyrer. Tolv av dem kan kroppen bygge opp selv, mens åtte av dem må tilføres gjennom kostholdet. De kalles essensielle aminosyrer. De ulike aminosyrene kan kombineres på mange ulike måter, og kan dermed gi en rekke forskjellige proteiner. Matvarer som er gode kilder til proteiner er egg, melk, kjøtt, fisk og soyabønner.

Bygger muskler og skjelett

Når vi spiser proteiner vil de brukes til å bygge og vedlikeholde musklene i kroppen. I tillegg er proteiner viktig for skjelettet vårt, ved at de bidrar til å opprettholde normale knokler. En enkel tommelfingerregel er at vi daglig trenger omtrent 1 gram protein per kilo kroppsvekt. En person som veier 75 kilo vil dermed trenge omtrent 75 gram proteiner om dagen. 

Overskudd av proteiner forbrennes

Et gram proteiner inneholder 4 kalorier (17 kJ). Siden hovedfunksjonen til proteiner er å være byggeklosser for musklene våre, vil kroppen først og fremst bruke proteinene til muskler. Kroppen kan ikke lagre proteiner utover det som brukes i musklene. Dersom vi vi spiser mer proteiner enn musklene trenger, vil kroppen bryte dem ned og bruke dem som energi istedenfor. 


Publisert: 12.11.2012