Hva leter du etter?

Smittebeskyttelse

Enten du har noen få eller flere tusen griser, så er du en del av en samlet norsk svinekjøttindustri. Akkurat som du er ansvarlig for å holde dine egne griser friske, deler du ansvar med alle øvrige svineprodusenter i å beholde den norske grisen som en av verdens aller friskeste.


Publisert: 12 okt, 2016 Oppdatert: 31 mar, 2017

  • Begrens livdyrhandel til et minimum.
  • Kjøp bare fra godkjente livdyrselgende besetninger.
  • Skriv avtale om kjøp med en fast besetning, og sørg for at en helseattest følger hvert dyr for å sikre dokumen - tasjon av alt livdyrkjøp.
  • Dersom du må skifte selgerbesetning, rådfør deg alltid med Helsetjenesteveterinær først.
  • Vurder etablering av karantene for innkjøpte dyr.
  • Kjøp helst småpurker, alternativt bedekningsklare ungpurker, og plasser dem sammen med de drektige purkene i grisehuset ditt etter endt karantenetid.
  • Kombinertprodusenter må aldri kjøpe smågris på det åpne marked for oppfôring til slakt.
  • Kun smågrisinnkjøp fra den faste livdyrleverandøren kan aksepteres.
  • Ikke ta livdyr inn over utlastingsrampen.

 Utlevering av livdyr og slaktedyr

Best smittebeskyttelse i forbindelse med levering av dyr oppnår du ved å følge to hovedprinsipper:

  • Egentransport, eller opplasting på eget kjøretøy for levering et annet sted enn like utenfor grisehuset ditt.
  • Fast rutine på renhold av transportmidler som har vært i nærkontakt med annet grisemiljø. Vask og desinfiser kjøretøy/ henger etter hver levering

Andre smitteveier

  • Vær oppmerksom på luftsmitte. Hold fugler ute av grisehuset, vekk fra fôrsilo og lager for grovfôr/strø.
  • Hunder og katter skal holdes ute av grisehuset.
  • Ha gode rutiner for gnager- og fluebekjempelse. Avtale med et profesjonelt firma er ofte en fordel.
  • Griser bør holdes atskilt fra andre husdyr.
  • Holdes flere husdyrslag oppstallet i felles rom, bør samme smittebeskyttelse overholdes.
  • Verktøy og annen redskap som har vært i andre grisehus skal være rent og desinfisert før det kan tas inn.
  • Unngå å ha felles utstyr med andre svineprodusenter; for eksempel drektighetsscanner, vaskerobot og maskiner til gjødselhåndtering. Dersom det likevel gjøres må alt utstyr vaskes, desinfiseres og hvis mulig pakkes i plast, før bruk hos deg. E
  • Etter opphold i utlandet bør det gå minst 48 timer, hvorav 24 timer i Norge, før du går inn i norske grisehus. Dette gjelder særlig dersom du har vært i kontakt med husdyrmiljø i utlandet. Foreta alltid grundig kropps- og hårvask først. Bruk aldri samme sko og klær som har vært brukt i utlandet!

Personinngang

Det er som regel lettere å ha kontroll på smittebeskyttelsen med ett inngangsparti som alle bruker. Personinngangen skal bestå av tre klart avgrensede soner: uren sone, smitteskillet og ren sone

Uren sone

    • Like innenfor inngangsdør
    • Utstyres med knagger til yttertøy. Utesko må settes like foran smitteskille slik at du kan gå rett
    • Kan med fordel utstyres med sluk for å lette redholdet 

Smitteskille

    • Markerer grensen mellom ren og uren sone
    • Må ha fastmontert terskel på minimum 40 cm, slik at smuss ikke kan passere
    • Skotøy skal aldri opp på rista
    • Smitteskille skal ha tett vegger på hver side
    • Smitteskille skal ha en hylle som kan nås fra både ren og uren sone 

Ren sone

    • Innenfor smitteskillet
    • Utstyres med knagger til overtrekkstøy
    • Skotøy til bruk i ren sone skal stå like innenfor rista
    • Kan med fordel utstyres med sluk for å lette renhold
    • Inngangspartiet skal være utstyr med håndvask
    • Inngangspartiet skal alltid være rent og ryddig