404S Ung sau, Sau og Vær kategoribeskrivelse
ID: 404P_Kategoribeskrivelse Ung sau/ Sau og Vær
Versjon: 16
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 6. Desember 2016
Kategorinavn: UNG SAU
Kategori nr. 180
Antall grupper: 15 klasser og 15 fettgrupper
Begge kjønn
Unge slaktedyr - eldre enn 12 måneder. Slaktedyr yngre enn 1 år som er slaktet etter 15. april i året etter fødselsåret, skal klassifiseres som Ung sau.
Smak og lukt: Slaktene skal ikke ha avvikende lukt, farge og/eller smak.
Fettfarge: Slakt med gul fettfarge anmerkes med GULT FETT
Hunn-kjønn:
Alder: fra 12 måneder til ca. 30 måneder (ca. 2,5 år).
Veiledende tid: etter 15. april i året etter fødselsåret og frem til ca. 1. november etter ca. 2,5 år.
Hann-kjønn:
Alder: Fra 12 til 18 måneder (1,5 år).
Typer: Kastrater aksepteres som Ung sau. Det skal gå minimum 1 måned fra kastrasjon til slakting. Det må foreligge attest fra veterinær som har utført dette.
Fettfarge: Fargeavvik som følge av brunst skal ikke forekomme.
Kategorinavn: SAU
Kategori nr. 181
Antall grupper: 15 klasser og 15 fettgrupper
Kjønn: Slakt av hunnkjønn. Eldre kastrater kan aksepteres som SAU dersom de har vært kastrert i minimum 6 måneder.
Preg: Sau preg. Yngre sau, yngre enn 2,5 år, med “sauepreg”, og/eller med grov kjøttstruktur og/eller med mørk kjøttfarge skal klassifiseres som Sau.
Alder: Eldre enn 18 måneder. Alle slaktedyr eldre enn 30 måneder (2,5 år)
Fettfarge: Slakt med gul fettfarge anmerkes med kode 71, GULT FETT
Vekt: Ingen begrensninger.
Fettgrupper: Ingen begrensninger.
Kategorinavn: VÆR
Kategori nr. 185
Antall grupper: 15 klasser og 15 fettgrupper
Betegnelse: brukes på hanndyrslakt med karakteristisk rød/brun fettfarge, lukt- og/eller smaksavvik.
Alder: Størst sjanse – ca. 6-7 måneder eller eldre. Alle slakt eldre enn 18 måneder (1,5 år).
Tid: Størst sjanse - etter ca. 1. november i fødselsåret. Alle hanndyr klassifiseres som Vær etter 1. november i året etter fødselsåret.
Vekt: Ingen begrensninger.
Fettgrupper: Ingen begrensninger.