Hva leter du etter?

Næringsstoffer i egg

Et egg inneholder mange av de næringsstoffene som vi mennesker har behov for gjennom mat og drikke, både vitaminer og mineraler, fordelt på relativt få kalorier. Eggeplommen og eggehviten har ulik sammensetning og inneholder derfor forskjellige næringsstoffer.


Publisert: 29 mar, 2017 Oppdatert: 29 mar, 2017

Et egg veier gjennomsnittlig 63 gram og inneholder cirka 80 kalorier. Av disse kommer bare 14 kalorier fra eggehviten, resten finnes i eggeplommen. Sammen med disse kaloriene inneholder egget jern og vitamin A. Egg har også et høyt innhold av vitamin B2, B12, D og E, folat, selen og fosfor.

EGGEHVITE ER EN PROTEINBOMBE

Eggehviten består av proteiner og næringsstoffer. Hele 97 prosent av kaloriene i eggehviten kommer fra proteiner. I tillegg har eggehvite et høyt innhold av vitamin B2 (riboflavin). Proteinene i egg har den høyeste biologiske verdien blant alle matvarer, hvilket betyr at kroppen vår kan utnytte nesten alt egg-proteinet til å danne og vedlikeholde musklene våre og annet vev i kroppen.

EGGEPLOMMEN ER NÆRINGSRIK

Eggeplommen inneholder 8 prosent mettet fett og totalt 27 prosent fett. En del av vitaminene er fettløselige, og eggeplommen har et høyt innhold av de fettløselige vitaminene A, D og E. I tillegg til disse fettløselige vitaminene, har en eggeplomme et høyt innhold av vitamin B2, B12, folat, jern, sink, selen og fosfor. I tillegg inneholder den kalsium, vitamin B1 (tiamin) og B6.