Nye næringsstoffanalyser i storfe, lam og svin

Mellom 2020 og 2023 har Animalia vært prosjektleder for å oppdatere næringsstoffinnholdet i matvaretabellen for storfe, lam og svin. Dette har vært et samarbeid med Mattilsynet, avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, Kjøtt – og fjøfebransjens landsforbund (KLF), Nortura SA, MatPrat og Animalia. 

Matvaretabellens tidligere verdier for storfe, lam og svin var i stor grad fra 1990-tallet, samt noen nyere verdier fra rundt 2010.

Det er flere grunner til at analyseverdier må oppdateres med jevne mellomrom: for det første endrer dyrematerialet seg gjennom blant annet avl, fôr, rasesammensetning, slaktevekt og klassifisering. For det andre endrer skjæremønsteret seg, og Matvaretabellen bør være oppdatert på stykningsdeler som forbrukeren har tilgang til. For det tredje brukes næringsverdiene i Matvaretabellen til å vurdere bidraget av næringsstoffer fra kjøtt og andre matvarer i norsk kosthold, både gjennom kostholdsundersøkelser og Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold. Dette blir igjen lagt til grunn i forskning og anbefalinger fra nasjonale helsemyndigheter. Rapportene på lam og svin vil bli publisert i løpet av kort tid.