Utbrudd av yersiniose

Folkehelseinstituttet (FHI) rapporter i dag om at det er oppdaget økt forekomst av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O3. Så langt er det påvist smitte hos 13 personer som er bosatt i flere fylker. Det er igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Oppdatering 30.06: FHI mener ferdigvasket spinat trolig er smittekilden til utbruddet og utbruddet anses som over

Yersiniose er en infeksjon som skyldes bakterien Yersinia enterocolitica. De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter, vanligvis av 1–3 ukers varighet.

FHI forteller at det årlig meldes inn 40–80 tilfeller av yersiniose og de fleste er smitte innenlands (20-40 prosent smittes utenlands).

– De fleste tilfeller av yersiniose hos mennesker er sporadiske. Bakterien smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann. Bakterien kan formere seg ved kjøleskaptemperaturer. Bakterien antas å være til stede i mange svinebesetinger, samt hos hunder og katter. På nittitallet gjennomførte hele slakteribransjen en forbedring av slakterutiner med bruk av plastposer ved uttak av fordøyelsesorganet og det medførte en betydelig reduksjon av sykdomstilfeller hos mennesker, forteller Sigrun J. Hauge, fagsjef i Animalia

Forebyggende tiltak for å unngå smitte med yersiniabakterien er å:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke farsemat som inneholder svinekjøtt
  • sørge for at hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.) er godt stekt
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr samt før matlaging og måltider
  • vaske hender, kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat
  • skylle godt grønnsaker og salater som skal spises rå