Mattrygghet

Animalia bidrar til mattrygghet i kjøttproduksjon og forbedrer norske slakteriers hygiene gjennom forskning, opplæring og revisjoner.

I sommer var Animalia til stede på den internasjonale ICoMST-konferansen i Italia. Her ble resultater fra fjørfeprosjektet Reinere Kyllingslakt presentert.

–  Anvendt forskning innen mattrygghet gir nyttig og konkret kunnskap til kjøttbransjen. God slaktehygiene er et vesentlig bidrag til trygt kjøtt, og Animalia har bidratt til forbedringer og dokumentasjon ved a teste ut nye tiltak og måle effekt av disse. Prediktiv modellering av bakterievekst i mat er et nytt fagområde vi har gått inn i, sier fagsjef i mattrygghet Sigrun J. Hauge. 

Flere fullførte prosjekter

I prosjekt Reinere kyllingslakt var temaet bekjempelse av Campylobacter og biosikkerhet i kyllingproduksjon, både på gård og i slakteri. Gjennom prøvetaking langs slaktelinja, ble bakterier kartlagt, og det ble oppdaget at kjøleprosessen er mer effektiv mot Campylobacter enn tidligere antatt. Det har ført til et nytt forprosjekt i 2024 om kartlegging av Campylobacter der hele slakteribransjen deltar, sammen med FoU-institusjoner og Mattilsynet. 

ListComplex er et annet avsluttet prosjekt, hvor Animalia i samarbeid med Veterinærinstituttet utviklet prediksjonsmodeller for holdbarhet basert på listeriavekst i spiseklare produkter. Disse modellene ble integrert i en digital holdbarhetskalkulator for matbedrifter. Den web-baserte kalkulatoren ListWare ble lansert i høst og er nå tilgjengelig for kjøp av abonnement her. 

Forskningsprosjektet EyeAm – digital transformasjon av kjøttkontrollen har utviklet konsept for automatisk og objektiv klassifisering av reine storfe. Dette ved hjelp av avansert bildeanalyse og kunstig intelligens. 

Nye prosjekter som har fått midler, er HygeneaPork om hygiene i svineslaktingen i europeiske slakterier, Tailscan og Evaluering av Campylobacter-tiltak i fjørfebransjen. 

I EU-prosjektet RIBMINS, som er et nettverk for slaktehygiene og kjøttkontroll, har Animalia aktivt deltatt gjennom bidrag til konferanser, artikler og som arrangør av månedlige nettmøter. 

Bransjeretningslinjer for håndtering 

En felles bransjeretningslinje beskriver rutiner for håndtering av skitne slaktedyr. Skitne dyr får trekk i pris og kjøttet går i separat varestrøm og må varmebehandles. For å sikre at slakteriene bedømmer skitne slaktedyr likt, reviderer Animalia slakterienes bedømming. Animalia har laget et E-læringskurs som er obligatorisk for operatører som bedømmer dyrene. 

Videre har nasjonale bransjeretningslinjer for egg blitt revidert, og forbruket av omsetningsavgiftsmidler er tilnærmet som budsjettert. 

Se også: