Skjæring og analyse

Produksjon av grunnlagsdata for utbytteberegninger og kalkyler for slakt til ulike formål var høy i 2023. På utviklingssiden ble innsikt og utvikling av utbyttemodeller i forbindelse med markedsregulering prioritert. 

Video: se hvilke tjenester Pilotanlegget tilbyr

Fotograf

God datafangst og høy presisjon hos kjøttskjærerne gir verdifulle data som gir grunnlag for prissetting, klassifisering, avl og produksjonsplanlegging i verdikjeden for kjøtt. Kjernen i alt vi gjør på pilotanlegget for kjøttskjæring handler om hvordan skjæredata kan bidra til å forbedre produksjonen av kjøtt og øke verdiskapingen i næringen, sier Jørgen Kongsro, fagsjef for skjæring og analyse

Kalkyleskjæring

Skjæreaktiviteten ved pilotanlegget har mange formål. Kalkyleskjæring var en viktig aktivitet ved pilotanlegget også i 2023. Det ble skåret ned, registrert og analysert data samt tatt prøver av slakt fra både storfe, gris og småfe. Omfanget av den rutinemessige skjæringen for Totalmarked kjøtt og egg var på linje med tidligere år. Det ble også utviklet utbyttemodeller for storfe, lam og sau som grunnlag for utarbeiding av kalkyler for forventet utbytte av ulike produkter basert på klasse, slaktevekt mm. i forbindelse med markedsreguleringen. 

Kalkyleskjæringen er også viktig for kontroll og utvikling av klassifiseringen som gjøres i norske slakterier.  I 2023 hadde pilotanlegget FoU-arbeid knyttet til mer objektive og automatiserte metoder for klassifisering av sau og lam. Utbyttedata fra nedskjæring av lam som er klassifisert både tradisjonelt og med nye instrument og metoder danner grunnlaget for mye av utviklingsarbeidet. Det var også aktivitet relatert til det store EU-prosjektet RoBUTCHER i 2023. Her bidro kjøttskjærerne med rådgiving, praktisk veiledning og treningsdata for robot.   

Målinger

Måling av kjøttkvalitet på råner til bruk i avlsarbeid utgjorde en betydelig aktivitet ved pilotanlegget også i 2023. På oppdrag for Norsvin ble det skåret og tatt prøver av ca 1200 råner og 700 slaktegris. Det produseres data relatert til kjøtt- og teknologisk kvalitet hos svinekjøtt.  

​Et avansert instrument for måling av fett i produkter ble anskaffet i 2023. Instrumentet, som er basert på røntgen, gir svært god nøyaktighet i måling av fett, også ved høy produksjonshastighet. Med dette instrumentet kan kvaliteten på data til kalkyler og andre formål økes ytterligere og bidra til optimering av skjæremønster.  

Se også: