Go'mørning

Mer proteiner i kjøtt enn bønner

At 20 prosent av kjøttet i kjøttkakene på Oslos sykehjem erstattes av bønner en gang i måneden er i seg selv ikke et problem. Men man bør være klar over at det er forskjell på proteinkvalitet og at det kreves tre ganger så mye bønner enn kjøtt for å dekke opp det samme proteinbehovet. Fotograf: MatPrat / Astrid Hals

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt kjøttkakene til de eldre på Oslos sykehjem som blir modifisert. I stedet for å lage tradisjonelle kjøttkaker med bare kjøtt, har man en gang i måneden erstattet 20 prosent av kjøttet med fababønner.

Dette er i seg selv tilsynelatende ikke et problem – det utgjør jo en svært liten andel av kostholdet for en beboer på sykehjem. Men det er viktig å være klar over at det er forskjell på proteiner i kjøtt og bønner både i mengde, tilgjengelighet og kvalitet.

Må spise tre ganger mer

For de fleste i befolkningen er det ingen utfordring å få i seg tilstrekkelig med proteiner og at proteinkvaliteten er god nok. Det er mange kilder til protein i kostholdet vårt. Det som ofte ikke kommer frem, er at et lavere proteininnhold i belgfrukter, som fababønner i dette eksempelet, må kompenseres med å spise betydelig mer mat. 100 g stekt kjøttdeig inneholder ca. 27 g protein. For å få tilsvarende mengde protein fra fababønner, må du spise tre ganger så mye. Det er lite realistisk for eldre på sykehjem.

Eldre har høyere proteinbehov

Underernæring er et betydelig problem på sykehjem og sykehus. Behovet for energi blir generelt lavere når man blir eldre, mens behovet for protein blir høyere. Dette forsterkes hvis den eldre i tillegg har dårlig appetitt eller har andre utfordringer med å spise tilstrekkelig, noe mange eldre har. Derfor må måltidene være små og næringstette.
Det anbefales at proteininntaket hos eldre bør ligge noe høyere enn for den øvrige befolkningen. Da Danmark lanserte nye kostråd i januar hvor de anbefaler danskene å redusere på kjøttinntaket, ble det understreket at rådene ikke gjelder småspiste eldre. I etterkant har det i tillegg kommet supplerende råd til flere grupper i befolkningen, blant annet til friske eldre over 65 år. Rådene understreker viktigheten av å spise tilstrekkelig med proteiner gjennom belgfrukter, fisk, kjøtt, egg, nøtter og meieriprodukter. Inntaket av belgfrukter må økes betydelig sammenliknet med dagens inntak for å kompensere for mindre protein fra animalske kilder.

Forskjell i proteinkvalitet

I tillegg til at det er mindre protein i fababønner, er ikke proteinet i fababønner det samme proteinet man finner i kjøttdeig, fordi proteinet i kjøtt har en bedre sammensetning av aminosyrer. Proteiner er bygd opp av aminosyrer, som er livsnødvendige for oss. Noen aminosyrer må vi tilføre gjennom kosten, og disse er det generelt høyere innhold av i kjøtt og andre matvarer fra dyreriket. Derfor er proteiner fra dyreriket av høyere kvalitet og utnyttes bedre i kroppen.

Settes helse først, er det er en dårlig idé av Oslo kommune å kutte kjøttinntaket blant de eldre på sykehjem.