Skitne slaktedyr - småfe

Reine dyr er en grunnleggende forutsetning for å kunne gjennomføre en hygienisk slakteprosess. God slaktehygiene er avgjørende for å hindre at farlige bakterier overføres fra dyrets hud og tarm til slakteoverflaten.  

Ved slakting skal sau og lam være tørre, reine og nyklipte. Dyr klipt umiddelbart før slakting, gjerne ved linjeklipping, er det beste utgangspunktet.  

De som likevel klipper hjemme før levering, må gjøre dette mindre enn tre dager før levering. Går det lengre tid enn det er det viktig at ulla har vokst såpass at man kan klippe på nytt i de områdene som er avgjørende for slaktehygienen. Forutsetningen for at dette skal være mulig, er at ulla har blitt minst 1 cm lang. Det er videre en forutsetning at dyra oppstalles tørt og reint, og dermed forblir reine.

Fra sesongen 2006 ble det innført et hygienetrekk for sau og lam som ikke lar seg klippe reine eller ønskes slaktet med ulla på for å ta vare på verdien av skinnet. Hygienetrekket skal stimulere til levering av reine dyr og dekke deler av slakteriets ekstrakostnader, som er knyttet til tilpasset slakteprosess og delt råvarestrøm.

Du kan lese mer her: 

Brosjyre til klippere og saueprodusenter (pdf)

Plakat - bedømming av sau på slakteri (pdf)