Kjøtt og kjøttprodukter er med andre ord en næringsrik matvare. Rent kjøtt har en kombinasjon av viktige næringsstoffer man ikke finner i andre enkeltmatvarer. Ifølge Norkost 31, en kostholdsundersøkelse blant voksne i Norge fra 2011, er kjøtt og kjøttprodukter blant de viktigste kildene til jern, B12 og proteiner i kostholdet vårt.
- Se også: Mer om kjøttforbruket i Norge
Kjøtt inneholder viktige næringsstoffer
Noen næringsstoffer kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres gjennom kosten. Disse kalles essensielle næringsstoffer. Jern er ett eksempel. De viktigste kildene til jern i kostholdet vårt er grove kornprodukter, kjøtt og kjøttprodukter, grønnsaker og egg1.
Hvor verdifull en matvare er som jernkilde, avhenger av hvor mye det er naturlig å spise av den og hvor lett tilgjengelig jernet er. Hemjern, som fortrinnsvis finnes i animalske matvarer, tas lettere opp i kroppen vår enn ikke-hemjern, som er typen jern som finnes i vegetabilske matvarer. «Kjøttfaktoren», som antas å være et peptid i kjøtt, fisk og skalldyr, bedrer opptaket av ikke-hemjern 2. Vitamin C bidrar også til at jern tas lettere opp. Å spise kjøtt og grønnsaker sammen i et måltid, øker derfor det totale jernopptaket.
Vitamin B12 er også essensielt og finnes hovedsakelig i kjøtt, fisk, melk, ost og egg. I enkelte vegetabilske matvarer kan det finnes spor av vitamin B12, men innholdet er ikke tilstrekkelig til å dekke behovet. Å utelate animalske matvarer helt eller delvis fra kostholdet fører derfor ofte til at B12-behovet må dekkes med kosttilskudd 3.
- Se også: Kjøtt og kreft
Høy proteinkvalitet i animalske matvarer
Proteiner kan ha lav eller høy kvalitet, og dette bestemmes blant annet av andelen og sammensetningen av essensielle aminosyrer. Animalske matvarer har høy proteinkvalitet fordi sammensetningen av aminosyrer er god og fordi kroppen vår kan utnytte proteinet godt.
Gode kilder til fullverdig protein er egg, melk, kjøtt, fisk og soyabønner. Fordi andre vegetabilske matvarer ikke har tilstrekkelig mengde og variasjon av essensielle aminosyrer, må man sørge for å kombinere ulike matvarer for å få en fullverdig proteinsammensetning.
Kilder:
- Universitetet i Oslo, Mattilsynet, Helsedirektoratet. Norkost 3 - En Landsomfattende Kostholdsundersøkelse Blant Menn Og Kvinner i Norge i Alderen 18-70 År, 2010-11. Oslo; 2011.
- Kjøttfaktor – Store medisinske leksikon. https://sml.snl.no/.search?query=kjøttfaktor. Accessed February 11, 2020.
- Vitamin B12-mangel - www.helsenorge.no. https://helsenorge.no/sykdom/blod-og-lymfe/vitaminb12-mangel. Besøkt 11, 2020.