Animalske matvarer er blant annet en viktig kilde til protein i kostholdet vårt og avgjørende for selvforsyningsgraden av protein. Kjøtt, egg og melk er matvarer som nordmenn har vært avhengig av gjennom generasjoner. Kostholdet har alltid avspeilet ressursgrunnlaget. Ser man på de siste 60 årene, har inntaket av animalske proteiner vært tilnærmet stabilt.
Utviklingen innenfor automasjon går fort og slakterier verden over preges i stadig større grad av automatiserte løsninger. Det er mye å velge mellom, men fortsatt er systemene best tilpasset de største produsentene
Årsstatistikken i Sauekontrollen viser at antall sauebesetninger og søyer i Norge går nedover. I 2020 var det 600 besetninger og 56 000 færre søyer sammenlignet med 2018. Dette til tross for at søyetallet gikk noe opp igjen i 2020 etter et rekordlavt 2019.
Stortingets energi- og miljøkomite avga nylig sin innstilling om klimameldingen. For en fortsatt bærekraftig norsk matproduksjon er det avgjørende at politikerne forstår at det er få som har gjort mer enn den norske bonden når det gjelder å redusere i klimautslipp per produsert enhet.
Et sunt kosthold kombinert med fysisk aktivitet er viktig for god helse. Målet med de norske kostrådene er derfor å danne et grunnlag for et kosthold som gir god helse for de fleste i befolkningen. Å følge rådene kan i tillegg redusere risikoen for sykdommer og tilstander som er knyttet til kostholdet. Mange land har nasjonale kostholdsråd. Selv om det er forskjeller i rådene mellom land, er det likevel noe som er likt: at man bør spise mer av noen matvarer og mindre av andre.
SPF står for Spesifikk Patogen Frihet og er betegnelsen på den høyeste helsestatusen en svinebesetning kan ha i Norge. Hardt arbeid og store investeringer skal løfte norsk svinenæring slik at grisene blir enda friskere.
Vi nordmenn er opptatt av å spise norsk mat. Men har du tenkt på hva vi gir til husdyrene våre? Hva spiser de egentlig, og hvor mye av det er norske råvarer? Svaret vil kanskje overraske deg.