– Det har over tid vært en økende skepsis i ulike samfunnsgrupper om bruk av tilsetningsstoffer, inkludert hydrokolloider, eller fortykningsmidler, i maten. Dette er bekymringer både industrien og forskningsmiljøer tar på alvor, særlig med tanke på at kunnskap om hvordan disse stoffene påvirker tarmmikrobiota og helse er begrenset, forteller Torill Emblem Nysted, spesialrådgiver ernæring og bærekraft i Animalia. Animalia er med som industripartner i prosjektet.
Torill Emblem Nysted, spesialrådgiver ernæring og bærekraft i Animalia
Hovedsakelig polysakkarider
Fortykningsmidler har vært brukt i mange år i matindustrien. Stoffene er hovedsakelig polysakkarider som kan binde vann og danne geleaktige strukturer. Denne evnen til å binde vann gjør at de kan brukes både som fortykningsmidler, stabilisatorer og emulgatorer for å gi tekstur og stabilitet. De kan også erstatte fett og på den måten redusere fettinnholdet i produkter, noe som har vært høyt på agendaen for norsk matindustri gjennom Intensjonsavtalen med myndighetene. Hydrokolloider finnes også naturlig i mange matvarer.
– Hovedmålet med prosjektet er å skaffe bedre kunnskap om hvordan vanlige fortykningsmidler brukt i norske matvarer håndteres av tarmbakterier, og hvordan det henger sammen med helseeffekter. Prosjektet skal undersøke utvalgte fortykningsmidler, inkludert de mest vanlige som karragenan, xantangummi, guar gummi og pektiner, gjennom bruk av modellmat i både «laboratorietarm» (in vitro), dyreforsøk og klinisk forsøk (in vivo) på mennesker, forklarer Emblem Nysted.
Om prosjektet AdHealth
- Prosjektet startet våren 2025 og varer i 4 år
- Samarbeidsprosjekt med finansiering av Forskningsrådet, men har sitt utspring blant medlemmer av Norsk Teknologiplattform, NTP – food for life
- Prosjekteier NMBU
- Prosjektdeltakere NMBU, Nofima, UiO, Animalia, Grilstad, TINE, MILLS, Nortura
- Totalbudsjett 15,7 millioner kroner der 14,1 millioner kroner er fra Forskningsrådet
Stort produsentansvar
Enhver aktør som produserer og tilbyr mat har et stort ansvar for at maten er både trygg og sunn. Dette fremheves blant annet i Stortingsmelding 11. I et marked med stadig større konkurranse fra utenlandske aktører det viktig for industrien å ha best mulig kjennskap til produktene og deres innhold og effekt på helse. I tillegg blir forbrukerne stadig mer bevisste og å opprettholde tilliten blant dem blir avgjørende.
– Dette samarbeidsprosjektet viser at industrien tar dette ansvaret på største alvor. Det vil være av stor betydning for industrien i utvikling av matvarer som både er trygge og helsefremmende. Det vil også kunne gi en bredere forståelse av nivåer for daglig inntak, og forbrukere kan ta informerte valg angående matvarer som inneholder disse tilsetningsstoffene, forteller Emblem Nysted.