I fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Kommer også i trykt versjon to ganger i året.
Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen.
Det skjer stadige forbedringer ute i norske svinebesetninger. Vi kan trygt si at velferden hos den norske grisen er god – og en av de beste i verden. Dyrevelferdsprogrammet for svin, som nå har fungert i fem år, bidrar til at norske griser får det stadig bedre, og arbeidet med å videreutvikle dyrevelferdsprogrammet vil fortsette.
Det er fem år sidan «Griseindustriens hemmeligheter» og eit krav om kameraovervåking i slakterier fekk aktualitet. Kva er eigentleg status for den diskusjonen i dag?
Helsetjenesten for storfe (HT storfe) deltok nylig på Verdens storfekonferanse i Cancun, Mexico, der de presenterte dyrevelferdsprogrammet og delte norsk kunnskap med det internasjonale samfunnet.
I Dagsnytt18 tirsdag 4.6 uttalte Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet at innholdet av miljøgifter i fisk er omtrent det samme som i kjøtt. Det er alvorlig at en representant for myndighetene så bevisst feilinformerer. Fisk inneholder generelt langt mer miljøgifter enn kjøtt og meieriprodukter.
Den norske sauen er kjent for å være en høytytende sau med mye kjøtt og ull av god kvalitet. Nå ser det ut til at produksjonen på norske søyer går nokså kraftig ned.
Dyrevelferdsprogrammet for sau (DVP sau) ble lansert i desember 2023 ved at den første av fem puljer ble innrullert i programmet og fikk tildelt frist for kurs og første veterinærbesøk. Nesten 1400 veterinærbesøk er gjennomført i regi av programmet så langt, og rundt 90 prosent i puljen har fullført det obligatoriske kurset.
I Norge er forekomst av tykk – og endetarmskreft blant den høyeste i verden. I dag har vi ikke et klart svar på hva som er årsaken til det, men mye tyder på at kostholdet spiller en sentral rolle.
I forskning kan man ikke trekke bastante konklusjoner fra enkeltstudier. Det behøver man store kunnskapsoppsummeringer for å kunne gjøre.