I fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Kommer også i trykt versjon to ganger i året.
Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen.
Kjøtt er en viktig kilde til en rekke næringsstoffer, som protein og enkelte mineraler og vitaminer. Endring i fôrsammensetning til storfe kan være en innovativ måte å øke innholdet av ønskelige næringsstoffer i kjøttet. En studie viser nå at beriket kjøtt også kan gi økt innhold av næringsstoffer i blodet hos mennesker.
En samlet storfenæring står bak et prosjekt som skal kartlegge omfanget av gener for dobbeltmuskulatur i norske storfebesetninger. Prosjektet er fundert på en nullvisjon for de uønskede genvariantene, og økonomiske sanksjoner ved levering av slakt med slike gener vil innføres fra 2025. Nå er resultatene fra første prøvetakingsperiode klare.
Nå lanseres modul 2 av kurset for veterinærer som skal arbeide med dyrevelferdsprogrammene. Denne delen tar blant annet for seg veterinærens veiledningsrolle, kommunikasjon og veiledningsmetoder. Det handler altså mest om møtet med bonden og hvordan man motiverer til endring.
Et tilbakevendende spørsmål fra forbrukere er hvorfor ikke alle høner kan få være ute. Dyr som får gå ute har god plass, et variert miljø og stor valgfrihet. Så hvorfor holdes majoriteten av norske verpehøns innendørs, når alt håp om god velferd tilsynelatende er utendørs?
Når verden er inne i urolige tider med blant annet klimaendringer, økte råvarepriser og krigen i Ukraina, øker også bevisstheten rundt matsikkerhet. Med utgangspunkt i ressursgrunnlaget vårt er det vanskelig for Norge å bli helt selvforsynte med mat. Vi er derfor avhengige av import, men i kortere perioder kan vi trolig klare å mette befolkningen selv med svekket tilgang på importert mat og kraftfôr.
I vinter ble høypatogen fugleinfluensa av typen H5N8 påvist for første gang i Norge. Men hva er dette i forhold til andre fugleinfluensavirus og influensavirus hos mennesker?
Mandag 4. april lanserte FNs klimapanel tredje del av sin sjette hovedrapport. Rapporten handler om utslippsutviklingen og løsninger for å begrense utslipp av klimagasser.