Lansering av boka Husdyrene – Fundamentet i norsk matproduksjon

Nå kommer boka som forklarer hvorfor norsk jordbruk er så husdyrdominert, og hvilken rolle husdyrene spiller i matproduksjonen. 

Animalia har bidratt med fagkompetanse i den nye boka som er utgitt av Dreyer forlag.

Fotograf : Animalia

Boka Husdyrene – fundamentet i norsk matproduksjon samler bidrag fra flere fagpersoner innen landbruk og forskning. Fra Animalia har assisterende direktør Ola Nafstad og fagsjef ernæring Karianne Spetaas Henriksen bidratt med fagkompetanse.

Den beskriver hvordan grasarealer og store deler av kornproduksjonen i Norge bare kan utnyttes gjennom dyr som foredler ressursene til melk, kjøtt og egg. Dermed er husdyrholdet en forutsetning både for norsk matforsyning og verdiskaping over hele landet.

– Dette er en populærfaglig bok skrevet av noen av de beste fagfolkene på ulike tema knyttet til husdyrhold. Vi ønsker å vise helheten – fra grunnlaget for dyreholdet til konsekvensene for samfunnet, sier Christian Anton Smedshaug fra Agrianalyse, som har vært redaktør for boka.

Helhetlig framstilling

Boka er laget for å møte den økende diskusjonen om husdyr, som ofte preges av at enkeltaktører bare fokuserer på ett tema, som klima, miljø eller ernæring.

– Jordbruk generelt og dyrehold spesielt handler om å balansere en rekke hensyn. Derfor har vi ønsket å samle ulike perspektiver i én bok, forklarer Smedshaug.

Et sentralt tema er hvorfor norsk selvforsyning er høyere på animalske enn på vegetabilske produkter. Husdyrproduktenes rolle i kostholdet blir belyst, samtidig som alternativer til animalsk protein diskuteres. Miljøeffekter, ressurstilgang og utviklingen innen dyrevelferd er også viet egne kapitler, sammen med etiske refleksjoner rundt dyrehold.

For alle som er opptatt av matproduksjon 

Ifølge Smedshaug er boka skrevet for alle som er opptatt av debatten om norsk produksjon, dyrenes rolle og matforsyning.

– Fordi den er så faglig basert, tror vi mange vil finne verdifulle innsikter som gir større forståelse for hvorfor norsk jordbruk ser ut som det gjør, sier han.

Han håper boka kan bidra til å styrke kunnskapsgrunnlaget i den offentlige samtalen.

– Jeg håper den vil gjøre debatten mer realorientert og «jordet», slik at vi i større grad kan diskutere ut fra et faglig utgangspunkt om hva som faktisk er mulig å tilpasse innenfor de praktiske rammene der en hel verdikjede skal fungere.

Flere bidragsytere

Forfatterne representerer en bredde av kunnskap og bakgrunn knyttet til norsk husdyrhold.

Blant bidragsyterne er Laila Aass (NMBU), Martin Inderhaug (statsviter), Morten Fastvold (filosof), Ola Nafstad (Animalia), Hilde L. Wærp (Den norske veterinærforening, tidligere AgriAnalyse), Vilde Haarsaker (NIBIO), Karianne S. Henriksen (Animalia), Ellen Kathrine Ulleberg og Thea Myklebust-Hansen (Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter), Birger Svihus (NMBU) og Christian A. Smedshaug (Agrianalyse/NMBU).

Boka kan kjøpes her.