Den internasjonale kongressen for kjøttautomatisering (iMAC) ble arrangert i Torremolinos i Spania 2.–3. oktober. Kongressen samler forskere, teknologileverandører og representanter fra kjøttindustrien for å diskutere nye løsninger innen automatisering, digital transformasjon og robotteknologi.
Årets kongress ble arrangert av Animalia, Nortura, FACCSA-Prolongo og BMC, og hadde deltakere fra hele verden.
Ole Alvseike, fagdirektør Mattrygghet og FoU i Animalia, leder iMAC og var ansvarlig for gjennomføringen av årets arrangement.
– Det er spennende å se hvordan KI, sensorteknologi og automatisering nå utvikler nye metoder. Kamera og sensorer kobles med heftig datakraft til «intelligente løsninger» som kan «se» og håndtere biologisk variasjon og kjøtt som er særdeles utfordrende materiale å arbeide med for med hensyn til automasjon.
Automasjon og objektive kontrollsystemer
Det utkrystalliserte seg to hovedtema blant årets foredrag. Det ene var automatisering av skjæreoperasjoner med mer sensorer, KI og roboter. Det andre var objektiv og automatiske teknologier til å assistere kjøttkontroll, og dokumentere dyrehelse og dyrevelferd.
– Det er en tydelig tilbakemelding fra hele verden at det blir vanskeligere og vanskeligere å rekruttere arbeidsfolk til fysisk tunge operasjoner.
Datadrevne løsninger
Automasjon og datadrevne vurderingssystemer var et sentralt tema på kongressen. Fra Animalias avdeling for FoU og innovasjon deltok dataingeniørene Ian Esper og Theodor Enok Bakken Skramstad som foredragsholdere.
Skramstad presenterte «Data science for carcass grading and hygiene categorisation», basert på det FFL/JA-finansierte IPN-prosjektet SAUTO. Han viste hvordan maskinlæring kan gi mer objektiv og presis klassifisering av slakt og hygienekategorier.
– Det var inspirerende å møte så mange dyktige folk og bygge nettverk på tvers av industri og akademia. Du ser tydelig at datamaskinsyn og dyp læring har blitt en «sensor» i seg selv for robotikken, sier Theodor Enok Bakken Skramstad.
Esper holdt foredraget «AI-Driven Hide Hygiene Assessment: From Prototype to Cloud Service», der han demonstrerte hvordan bildeanalyse og skyløsninger kan brukes til sanntids vurdering av hudhygiene i slakterier. Presentasjonen tok for seg utviklingen fra forskningsprototyp til nesten produksjonsklar tjeneste, basert på IPN-prosjektet EyeAM, finansiert av FFL/JA.
– I foredraget mitt utforsket jeg hvordan datamaskinsyn, kunstig intelligens og skyløsninger kan kombineres for å utvikle et skalerbart sanntidssystem for vurdering av hudhygiene, sier Ian Esper.
Fornøyde deltakere
Konseptet har funnet sin form, og med FACCSA Prolongo som lokal vert og sponsor ble alle praktiske spørsmål løst bra. Deltakerne vil gjerne komme tilbake i 2027.
– Etter tilbakemeldingene fra deltakerne å dømme ble det en svært vellykket kongress, sier Alvseike. Vi lyktes med å få til nettverksbygging og gode diskusjoner. Det var en god blanding av erfarne seniorer og unge talenter, med bakgrunn fra kjøttfag, ingeniører, merkantile roller og veterinærer. Det er også bra at deltakerne kan la seg inspirere på tvers av arbeid med ulike dyrearter.
– Det var deltakere fra nesten alle verdensdeler, små og store kjøttbedrifter og leverandører. Foredragene fikk gjennomgående veldig god score. Noen la vekt på datavitenskap og software-dimensjonen, mens andre presenterte sine hardware-løsninger. Alle klarte å snakke et språk som var forståelig for alle.