Dyrehelse, dyrevelferd og beredskap

Blåtungeutbruddet i 2024 krevde rask respons og tett samarbeid i bransjen. Animalia har også bidratt til regjeringens arbeid med ny dyrevelferdsmelding og vært sentral i innføringen av dyrevelferdsprogrammet for sau. Årets hendelser viser hvor viktig det er med god beredskap og faglige løsninger i husdyrnæringen.

Nekroser i munnen.

Fotograf : René van den Brom (Royal GD, Netherlands).

– Håndteringen av blåtungeutbruddet, arbeidet med dyrevelferdsmeldingen og utrullingen av dyrevelferdsprogrammet for sau har krevd rask respons og grundige vurderinger. Tett samarbeid mellom næringen og myndighetene har vært avgjørende for gode løsninger, sier Synøve Vatn, fagdirektør for dyrehelse og beredskap i Animalia.

Dyrehelse, dyrevelferd og beredskap 2024 oppsummert:

  • Blåtunge serotype 3 påvist i Norge for første gang 
    En liste 1-sykdom som krevde strakstiltak. Animalia bidro til en koordinert og umiddelbar frys i livdyrbransjen. Deretter ble tiltakene tilpasset og supplert med Mattilsynets krav.
  • Koordinert respons og faglig formidling rundt blåtunge
    Næringa iverksatte på egen hånd frys i livdyromsetningen med en gang mistanke ble meldt. Gjennom høsten ble tiltakene justert og tilpasset krav fra Mattilsynets. Videre overvåking og testing er avgjørende for å vurdere situasjonen fremover. Animalia har hatt en viktig rolle i fagformidling, med kontinuerlig oppdatering av informasjon og faglige råd, blant annet om vaksinering, til næringen.
  • Dyrevelferdsprogrammet for sau ble rullet ut i full skala
    Programmet ble lansert i desember 2023 og gjennom 2024 har nærmere 4000 veterinærbesøk blitt gjennomført. Målet er å forbedre dyrevelferden i norsk sauehold gjennom faste veterinærbesøk og systematisk dokumentasjon.
  • Positive tilbakemeldinger fra produsenter
    Produsenter opplever dyrevelferdsprogrammet som relevant og nyttig. Tilbakemeldingene fra kurs viser at tiltakene gir økt kunnskap og trygghet for både sauebønder og veterinærer.
  • Animalia leverte faglige innspill til dyrevelferdsmeldingen 
    Animalia har bidratt aktivt i runde 2 og 3 av høringsprosessen i 2024. Målet har vært å sikre et solid faglig grunnlag og praktiske løsninger for norsk husdyrhold, med fokus på bærekraft, dyrevelferd og smittevern.
  • Økt robusthet i intern beredskapsorganisering
    Erfaringene fra blåtungeutbruddet og andre sykdomstilfeller har bidratt til en mer strukturert og effektiv beredskapsorganisering internt i Animalia. Dette har styrket kapasiteten til å håndtere framtidige sykdomsutbrudd raskt og koordinert.
  • Håndtering av ringorm i Trøndelag
    Det ble opprettet rød og gul sone for å begrense smitten. Strenge tiltak ble iverksatt i samarbeid med Mattilsynet, og resultatene viser at smitten ble effektivt kontrollert. Etter mars 2024 er det ikke påvist nye tilfeller.
  • Det var to utbrudd av fugleinfluensa (HPAI). En i en foreldredyrflokk i Rogaland og en i ett hobbyhold på Frøya i Trøndelag. Begge besetningene ble sanert for smitte. Det har vært mindre smitte på villfugl i 2024 sammenlignet med de to foregående årene.  
  • Et nytt produsentkurs om dyrevelferd hos svin ble lansert på slutten av året. Kurset Holdning og Handling legger vekt på dyrevelferd og produsentens egen refleksjon om dyrevelferd i sin besetning. Det er obligatorisk for alle svineprodusenter, og erstatter det forrige kurset som ble lansert i 2019.
  • Konvertering av bruks- og formeringsbesetninger til SPF går etter plan. Det er et overordnet mål av hele den norske svinepopulasjonen skal være SPF innen 2030.
  • Animalia følger opp øvelsen ASPekt som omhandlet utbrudd av ASF på villsvin i Østfold. Det må vektlegges på nytt regelverk og relevant informasjon i de riktige kanaler. ASF er nå endemisk i store deler av Europa. Sverige fikk tilbake sin ASF-fristatus i 2024 etter utbruddet i Fagersta i september 2023.