FoU og innovasjon

I 2024 har prosjektaktiviteten vært høy på tvers av fagområder. Animalia har deltatt i flere forskningsprosjekter og samarbeidet tett med både forskningsinstitusjoner og næringen for å styrke kunnskapsgrunnlaget i bransjen.

Janne Holthe (til venstre), spesialveterinær i Animalia, samler prøver under slakteprosessen som del av doktorgradsprosjektet Hygenea Pork.

Fotograf : Animalia

– Vi har jobbet målrettet med å styrke FoU-aktiviteten i hele organisasjonen. De siste årene har vi fått flere til å skrive søknader og utvikle prosjekter innen sine fagfelt, noe som har ført til økt forskningsaktivitet og bredere faglig forankring. I år fikk vi også tre nye IPN-prosjekter, noe som styrker grunnlaget for videre innovasjon. Fremover ønsker vi å også å hente hjem internasjonale prosjekter, f.eks. fra EUs program på dyrehelse og dyrevelferd (EUAHAW)., sier Ole Alvseike, fagdirektør for FoU, innovasjon og mattrygghet i Animalia.

FoU og innovasjon 2024 oppsummert:

  • Flere forskningsprosjekter og bredere faglig samarbeid 
    Animalia har deltatt i flere tverrfaglige forskningsprosjekter med fokus på slaktehygiene, kjøttkvalitet, dyrevelferd og digitalisering. Blant prosjektene Animalia har ledet eller deltatt i, er:
    HygeneaPork – kartlegging av slaktehygiene i europeiske svineslakterier
    EyeAm – utvikling av kamerabasert bedømming av slaktedyr
    NITRISK – forskning på nitrittbruk i kjøttprodukter
    CRC-3P – Bearbeidet mat og tykktarmskreft: Effekt av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønstre
    DigiBeef – digital beslutningsstøtte for storfekjøttproduksjon
    SAUTO – prosjekt for bedre produksjonsoptimalisering i småfenæringen
  • Økt søknadsaktivitet og innvilgede forskningsmidler
    Flere fagområder har deltatt aktivt i søknadsprosesser, noe som har resultert i tre nye IPN-prosjekter innvilget i desember 2024. Prosjektene bidrar til finansiering av forskning og utvikling innen kjøtt- og eggproduksjon.
  • Utvidelse av fagområdet med ny kompetanse innen dataanalyse
    Ansettelsen av dataingeniør Theodor Enok Bakken Skramstad har styrket FoU-arbeidet med økt fokus på digitalisering og bruk av datavitenskap. Dette inkluderer utvikling av nye modeller og bedre utnyttelse av tilgjengelige data.
  • Videre samarbeid med Norsvin i IPN-prosjektet HAM
    Animalia har vært involvert i Norsvins IPN-prosjekt "Healthy Animals’ Meat", som ser på genetikkens betydning for kjøttkvalitet og muskelhelse hos gris.
  • Tildelte kursmidler til opplæring i slaktehygiene
    Det er satt av midler til økt innsats for å sikre renere slaktedyr, med fokus på opplæring og rådgivning i næringen.