– Vi har jobbet målrettet med å styrke FoU-aktiviteten i hele organisasjonen. De siste årene har vi fått flere til å skrive søknader og utvikle prosjekter innen sine fagfelt, noe som har ført til økt forskningsaktivitet og bredere faglig forankring. I år fikk vi også tre nye IPN-prosjekter, noe som styrker grunnlaget for videre innovasjon. Fremover ønsker vi å også å hente hjem internasjonale prosjekter, f.eks. fra EUs program på dyrehelse og dyrevelferd (EUAHAW)., sier Ole Alvseike, fagdirektør for FoU, innovasjon og mattrygghet i Animalia.
FoU og innovasjon 2024 oppsummert:
- Flere forskningsprosjekter og bredere faglig samarbeid
Animalia har deltatt i flere tverrfaglige forskningsprosjekter med fokus på slaktehygiene, kjøttkvalitet, dyrevelferd og digitalisering. Blant prosjektene Animalia har ledet eller deltatt i, er:
HygeneaPork – kartlegging av slaktehygiene i europeiske svineslakterier
EyeAm – utvikling av kamerabasert bedømming av slaktedyr
NITRISK – forskning på nitrittbruk i kjøttprodukter
CRC-3P – Bearbeidet mat og tykktarmskreft: Effekt av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønstre
DigiBeef – digital beslutningsstøtte for storfekjøttproduksjon
SAUTO – prosjekt for bedre produksjonsoptimalisering i småfenæringen - Økt søknadsaktivitet og innvilgede forskningsmidler
Flere fagområder har deltatt aktivt i søknadsprosesser, noe som har resultert i tre nye IPN-prosjekter innvilget i desember 2024. Prosjektene bidrar til finansiering av forskning og utvikling innen kjøtt- og eggproduksjon. - Utvidelse av fagområdet med ny kompetanse innen dataanalyse
Ansettelsen av dataingeniør Theodor Enok Bakken Skramstad har styrket FoU-arbeidet med økt fokus på digitalisering og bruk av datavitenskap. Dette inkluderer utvikling av nye modeller og bedre utnyttelse av tilgjengelige data. - Videre samarbeid med Norsvin i IPN-prosjektet HAM
Animalia har vært involvert i Norsvins IPN-prosjekt "Healthy Animals’ Meat", som ser på genetikkens betydning for kjøttkvalitet og muskelhelse hos gris. - Tildelte kursmidler til opplæring i slaktehygiene
Det er satt av midler til økt innsats for å sikre renere slaktedyr, med fokus på opplæring og rådgivning i næringen.