Mattrygghet

I 2024 har Mattrygghet arbeidet for å redusere antall skitne slaktedyr. Et forprosjekt om evaluering av Campylobacter-tiltak i fjørfebransjen har fokusert på Handlingsplanen mot Campylobacter. Og det arbeides fortsatt med listeria i spiseklare produkter gjennom salg av lisenser til ListWare-programmet.

Første slakteriforsøk i Hygenea Pork-prosjektet

Fotograf : Animalia

2024 har vært et spennende år for Mattrygghet med mye aktivitet, spesielt på prosjektarbeid og med forbedringer av reinere dyr til slakting.

– Mattrygghet har arbeidet på flere fronter for å redusere antall skitne slaktedyr. Statistikken for 2023 viste en stor økning av skitne storfe, og derfor tok Animalia initiativ til å lage nytt rådgivningsmateriell med gode råd for å holde dyra reine på gård sammen med rådgivere i Nortura og Fatland. Vi sendte brev med råd til bønder med flest skitne dyr, holdt foredrag for bønder, rådgivere og KSL-revisorer, og opprettet en ny bransjearbeidsgruppe, bestående av alle organisasjoner innen storfeproduksjon for å informere hverandre og samordne tiltak, forteller Sigrun Johanne Hauge, Fagsjef Mattrygghet.

Mattrygghet 2024 oppsummert:

  • Bedømmingen i slakteriene er forbedret og kalibrert, ved at operatørene må gjennomføre E-læringskurs og Animalia holder revisjoner i slakteriene. Styret i Animalia satte opp trekksats for de mest skitne dyra (kategori 2).
  • Anvendt forskning er en hovedsatsing for vår avdeling, og i prosjektet EyeAM er det utviklet en kamera-bedømming av skitne slaktedyr, som er til testing i et slakteri. EyeAM- prosjektet ser også på digital transformasjon av kjøttkontrollen.
  • Forskningsprosjektet Hygenea Pork startet opp i 2024 og undersøker slaktehygiene i svineslakterier i Europa med Hygienisk regnskap og bakterieundersøkelser. Prosjektleder i Animalia, Janne Holthe, tar doktorgrad på NMBU samtidig.
  • Et forprosjekt om evaluering av Campylobacter-tiltak i fjørfebransjen har fokusert på Handlingsplanen mot Campylobacter. Det viktigste tiltaket er frysing av smittede kyllinger i 3 uker. Dette er et effektivt tiltak, men svært kostbart for slakteriene. Derfor evalueres dette.  Et hovedprosjekt, kalt CampySafe, skal gå grundigere inn på temaet i 2025 ut fra planene lagt i forprosjektet i 2024.
  • Det arbeides fortsatt med listeria i spiseklare produkter gjennom salg av lisenser til ListWare-programmet. ListWare er et sluttresultat etter ListComplex-prosjektet. Programmet er en holdbarhetskalkulator som benytter prediktiv modellering. I 2026 blir det strengere lovverk for matbedrifter som lager spiseklare produkter, med krav til dokumentasjon av holdbarhetsberegninger. Dersom matbedriftene ikke har dokumentasjon, er grensen 0 listeria i hele holdbarhetstida og tilbaketrekninger ved funn. Dersom dokumentasjon kan fremvises, er grensen 100 cfu/gram. Da kan tilbaketrekninger unngås. Bedriftene kan enten teste listeria-vekst i laboratorium, eller benytte prediktiv modellering, som ListWare.
  • Midler til prosjektene kommer hovedsakelig fra FFL/JA og slakteriene.