– God og riktig kjøttkvalitet er grunnleggende i foredling og salg av kjøtt og kjøttprodukter. Bransjen vår er i konstant endring blant annet gjennom avl, nye fôrråstoff, stukturendringer som påvirker transport og volumer, automasjon og nye teknologier. Da må vi samtidig forstå hvordan dette påvirker kjøttkvaliteten, slik av vi kan ivareta den kvaliteten vi ønsker. Dette jobber vi kontinuerlig med gjennom flere forsknings- og utviklingsprosjekter og oppdrag fra bransjen. Vi deltar også med bl.a. design og produksjon av musefôr i "CRC-3p", der det forskes på utvikling av tykktarmskreft ved inntak av bearbeidede produkter av kjøtt og soya. I tillegg er revisjoner, kvalitetsarbeid og kurs en viktig del av arbeidet vårt, forteller Torunn Thauland Håseth, Fagdirektør råvare og foredling.
– Arbeidet med kvalitetsavvik i skinkeråstoff har vært en viktig del av Animalias arbeid for mer bærekraftige kjøttråvarer og -produkter. Et annet spennende og prosjekt vi deltar i er "BlueMusselFeed", som utvikler kraftfôr med blåskjell til slaktekylling. Når bransjen som en del av samfunnsoppdraget på bærekraftig fôr bruker helt nye råvarer inn i matproduksjonen, er undersøkelser av kjøttkvalitet og sensoriske egenskaper en viktig del av kunnskapen samfunnet trenger, forteller Håseth.
– I Animalia mener vi at det norske spekematmiljøet er blant de beste i verden, og at Bransjesamling Spekemat er én viktig grunn til det. Hvert år samles fagfolk for å diskutere fag, få ny kunnskap, treffe likesinnede og besøke hverandre. På årets Bransjesamling i Trondheim og Oppdal møttes 50 deltagere fra 23 store og små bedrifter. Blant temaene som vekket interesse var Animalias innlegg om nitritt, der kommende endringer i regelverket setter nye krav til bransjen. Nitritt påvirker holdbarhet, mattrygghet og farge positivt, men bruken er strengt regulert pga bekymring om dannelse av nitrosaminer. Dette er kjernen i et nytt prosjekt Animalia, Grilstad og Nortura fikk innvilget på slutten av året, forteller Håseth.
Prosess og produkt 2024 oppsummert:
- Arbeidet med kvalitetsavvik i skinkeråstoff (publiseringer fra “Enduring Growth” og videre arbeid i “Bedre svin, mindre svinn”; Animalia eier)
- Samlet norsk spekematbransje til Bransjesamling spekemat i Trondheim/Oppdal
- Deltar i forskning på sammenhenger mellom inntak av bearbeidet kjøtt/soya og utvikling av tykktarmskreft (“CRC-3p”; NMBU eier)
- Deltar i forskning på bruk av blåskjell i kraftfôr til slaktekylling (“BlueMusselFeed”; Fiskå Mølle eier)
- Utvikling av målemetode for rånelukt på slaktelinja (Boars4All; Nortura eier)
- Deltar i nordisk kjøttforskernettverk med fokus på bærekraft inkludert utnyttelse av hele dyret
- Kurs for Kompetansenettverket for lokamat Vest
- Arrangert to åpne seminarer for bransjen om bruk av fryst/tint kjøtt fra reguleringslager
- Deltatt på internasjonal kjøttforskerkongress ICOMST samt statistikk-konferansen ENBIS med kunnskap fra ulike prosjekter
- Fått innvilget prosjektene Nitrisk (vi eier), HAM (Norsvin eier), MeatGuard (NMBU eier)
- Oppfølging av bransjens pilotprosjekt på Disruptive gener, primært med informasjon i fagmedia og til produsenter
- Jobbet med råstoffkvalitet, spekepølseproduksjon og -kvalitet i DigiSpek (Nortura eier)
- Ledet det Animalia-eide prosjektet SAUTO, som jobber med objektiv klassifisering av småfe
- Bidratt i Nortura-eide Digibeef om digitalisering langs verdikjeden for storfe