Slik var 2024

I 2024 utviklet vi i Animalia en fremtidsrettet strategi for organisasjonen. En fortsatt sterk satsing på kunnskapsbygging innenfor kjerneområdene er grunnfjellet i Animalia.

Fotograf : Kristin Bergo / Norsk Landbruk

– I tillegg har vi satt fokus på å være mer synlige gjennom å ha en aktiv rolle i samfunnsdebatten. Våre fagfolk skal bidra med kunnskap og fakta særlig innenfor områdene klima, matsikkerhet, ernæring og dyrevelferd, sier Edel-Anita Westhagen, administrerende direktør i Animalia.

Kunnskapen Animalia bidrar med skal være relevant og anvendelig både for bonde, veterinær og industrien og bidra til å forbedre konkurransekraft og verdiskaping gjennom hele verdikjeden.

– Fagformidlingen skjer på mange ulike måter, både gjennom kurs, de mange fagbladene i bransjen og gjennom innlegg og foredrag på ulike arenaer. Vi tester også nye digitale kanaler for å enda bedre nå ut til målgruppene våre. Et eksempel er Instagram-kontoen Kjøttkunnskap, der de dyktige kjøttskjærerne på Animalias pilotanlegg deler sitt håndverk og sin fagkunnskap, sier Westhagen.

Gjennom 2024 ble dyrevelferdsprogrammet for sau rullet ut for store deler av sauenæringa. Målet er å forbedre dyrevelferden i norsk sauehold gjennom faste veterinærbesøk og systematisk dokumentasjon. Med dette programmet har Animalia nå utviklet dyrevelferdsprogrammer for alle store husdyrgrupper i Norge.

– En viktig del av Animalias arbeid med dyrevelferd gjennom dyrevelferdsprogrammene handler om systematisk innsats for å oppnå forbedringer. I tillegg er kompetanseheving et viktig mål. I 2024 fullførte vi arbeidet med kurset Holdning og handling, som nå er en obligatorisk del av dyrevelferdsprogrammet for svin, og som skal gi næringa en motivasjon til å jobbe med forbedringer i egen svinebesetning, sier Westhagen.

Blåtungeutbruddet i 2024 har krevd mye arbeid av Animalias helsetjenester. Når en smittsom dyresykdom bokstavelig talt blåser inn over Sør-Norge med vinden, krever det ekstraordinær innsats.

– Beredskapsfunksjonen i Animalia skal koordinere næringas arbeid og bidra til at beslutninger om ulike tiltak for å bekjempe sykdomsutbrudd er godt faglig forankret. Det legges ned mye arbeid for å fylle denne rollen på en god måte i et nært samarbeid med resten av husdyrnæringa, understreker Westhagen.

Animalia utvikler og drifter flere datadrevne fagsystemer. I 2024 fortsatte arbeidet med å forbedre funksjonalitet og visuell brukeropplevelse for å modernisere flere av husdyrkontrollene våre.

– Undersøkelser viser at både bønder, veterinærer og slakterier tar i bruk og etterspør nye løsninger. I 2024 har vi hatt en god økning i nye brukere av våre fagsystemer. Det viser at Animalia lytter til sine brukere og leverer nyttige tjenester, sier hun.

Et tett samarbeid med bransjen om reinere slaktedyr skal gi et løft for å redusere antall skitne dyr.

– Denne utfordringen har bransjen jobbet sammen om gjennom flere år. Nå er arbeidet intensivert, ikke minst gjennom forskningsprosjektet CleanBulls som fikk tildelt forskningsmidler på tampen av 2024. Prosjektet skal ledes av Animalia og innebærer tverrfaglig jobbing med tiltak for å redusere forekomsten av skitne slaktedyr på gård samt å forbedre og dokumentere hygienetiltakene i slakteriene.

FoU-aktiviteten i Animalia var i 2024 høy. Flere store prosjekter ble avsluttet i løpet av året, og tre nye IPN-prosjekter ble innvilget i desember 2024.

– Målrettet arbeid for å øke forskningsaktiviteten innenfor relevante problemstillinger for næringa, som dyrevelferd hos foreldredyr i slaktekyllingproduksjonen og løsninger som kan bidra til økt effektivitet for industrien, viser at vi i Animalia fanger opp behovene i bransjen.

Klimaendringene er her, og bærekraftig husdyrproduksjon er et viktig område for Animalia. Vi jobber sammen med næringen for å redusere utslippene fra landbruket og å gjøre husdyrproduksjonen i Norge mer bærekraftig.

– Animalia har hatt en aktiv stemme med kunnskap og fakta i debatten rundt klima og bærekraft. Vi deltar i prosjektet MetanHub der ulike metanhemmere testes og utprøves. Dette kan bli et viktig tiltak for å redusere klimagassutslipp fra drøvtyggerne våre. Animalia er også med på å sikre bærekraftige fôrråvarer gjennom prosjektet Fremtidsfôr, oppsummerer Westhagen.

Gjennom arbeid for god dyrehelse, god mattrygghet og forbedringsarbeid innenfor dyrevelferdsområdet, må Animalia sammen med resten av bransjen sikre at Norge kan opprettholde en bærekraftig husdyrproduksjon.

– Det er viktig at vi klarer å fange opp endringer i samfunnet rundt oss, definere kunnskapsbehov og utvikle ny teknologi for bransjen. Vi må jobbe for å opprettholde husdyrnæringas legitimitet ved å vise at vi både ser og tar tak i utfordringene, avslutter Edel-Anita Westhagen.