Ull og ullklassifisering

Fagtjenesten for ull fikk i 2024 FFL/JA-midler fra Landbruksdirektoratet til forprosjektet Metoder for objektiv måling av marg i ull. Fagtjenesten har i tillegg levert på det fasteoppdraget for Landbruksdirektoratet med kontroll av ullstasjoner og utdanning og etterutdanning av ullklassifisører.

Så godt som alle ullklassifisører fra hele landet deltok på todagers samling i juni.

Fotograf : Animalia

– Det har vært spennende å bruke ny teknologi for å kunne måle margprosent og fiberdiameter på en objektiv måte. Dersom det blir mulighet å bygge videre på dette forprosjektet, så vil dette styrke avlsarbeidet for ull og arbeidet på de enkelte ullstasjonene betydelig. Vi er i gang med å søke midler til videre forskning for å utvikle metodene ytterligere, forteller Siv Heia Uldal, fagansvarlig Ull.

– Etterspørselen etter norsk førstesorteringsull er nå større enn på veldig lenge, faktisk større enn tilbudet for en del ullkvaliteter. Det utvikles stadig nye produkter basert på norsk ull, og stadig flere kunder blir oppmerksom på denne flotte råvaren. Dette er en luksussituasjon, men det er da leit å se at antall sauer og mengde innlevert ull går ned år for år. Det er viktigere enn noen gang at bøndene tar godt vare på ulla si, spesielt dersom de har hvit ull fra Norsk kvit sau, eller liknende raser. Prisforskjellen på god hvit lammeull, med og uten skogsrusk er for eksempel nå mer enn 70 kroner per kilo, forklarer Uldal.

– Jeg vil også fremheve at engasjementet blant landets ca 50 ullklassifisører er stort. Det så vi på årets samling for ullklassifisører. Nesten alle møtte opp i Rogaland, for å nerde ull i to dager. Under samlingen ble det også tid til omvisning ved Sandnes Garn. De bruker mye norsk ull i sin garnproduksjon. Det er viktig at ullklassifisørene vet hva som skjer med ulla etter at den forlater ullstasjonen. Derfor er slike besøk veldig viktig, sier Uldal.

Fagtjenesten for ull 2024 oppsummert:

  • Besøk i alle landets ullstasjoner.
  • Opplæring av ullklassifisører under utdanning.
  • Avholdt eksamen for to ullklassifisører.
  • Kontrollert 4 prosent av all ull som er klassifisert ved landets ullastasjoner ved å sende prøver til Wales for analyse.
  • Foredrag om ull hos alt fra husdyrstudenter ved NMBU til spinne-ring i Bærum.