Kjøttbeinmel – sirkulærøkonomisk gull

Kjøttbeinmel er et pulver laget av bein, kjøtt og blod. Fotograf: Animalia
Flere fagmiljøer arbeider nå for en kunnskapsbasert lettelse for bruk av prosessert dyreprotein (PAP) og kjøttbeinmel (MBM). Dette vil bidra til en mer bærekraftig sirkulærøkonomi med minimal risiko.
Bruken av kjøttbeinmel i fôr fikk en brå stopp med EU-forbudet i 2001, noe som førte til store endringer i fôrsammensetningen og økt avhengighet av importert soya fra USA og Sør-Amerika. Kjøttbeinmel er i dag en verdifull og trygg proteinkilde og mineralrik fôringrediens som kan bidra til god sirkulærøkonomi for kjøttbransjen.
PAP/MBM behandles ved hjelp av høytemperatur- og høytrykksystemer som er vitenskapelig validert for å inaktivere smittestoff. Overvåkingen av relevante smittestoffer i både fôr og husdyr har forbedret seg kraftig.
Bedre for miljøet
Forbudet har ført til økt bruk av importert soya, som igjen bidrar til avskoging i Amazonas og store klimautslipp fra langtransport. Samtidig ser vi tap av lokal ressursutnyttelse.
Bruk av PAP/MBM vil også gjøre dyrefôret rimeligere for bonden. Med bedre utnyttelse av lokale ressurser kan kjøttbeinmel bli en sirkulærøkonomisk og trygg vinn-vinn for alle.
Hva skjer videre?
Det er søkt om prosjekt for vitenskapelige risikovurderinger. Det er nødvendig for å få endret regelverket. Den europeiske veterinærforeningen har temaet på agendaen. Mattilsynet tatt initiativ for å sette problemstillingen på agendaen i EU. Kjøttbeinmel i fôr vil være et viktig element i næringens arbeid med framtidig fôrforsyning.