Go'mørning

MatPrat måler julestemningen

Fotograf: Pixabay

For tredje året på rad tar MatPrat temperaturen på julestemningen i Norge med Norsk Juleindeks. I fjor målte julestemningen 71 prosent på sitt høyeste. Vil vi klare å toppe stemningen i 2017? Fra og med 24. november vises utviklingen dag for dag på MatPrats nettsider.

– En måned før julaften går Norsk Juleindeks av stabelen. Dag for dag måler vi Norges julestemning frem til selveste julaften. Vi tilbyr oppskrifter med akkurat så mye eller lite smak av jul tilpasset befolkningens julestemning. I tillegg ønsker vi å finne ut hva som er viktig for folk i julen og hva som bidrar til å gi nordmenn julestemning, sier prosjektleder Veronica D. Vatn i MatPrat.

Julestemningen måles daglig hos et utvalg nordmenn blant annet i samarbeid med analysebyrået Opinion, som ser etter faktorer som påvirker julestemningen.

Hva gir julestemning?

Norsk Juleindeks er inndelt i regioner og kan avdekke geografiske i tillegg til demografiske forskjeller. Fjorårets tall viste at folk på Sørlandet har mer julestemning enn resten av Norges befolkning. Norsk Juleindeks gir innsikt i hva som skaper den gode stemningen, og avdekker ting vi simpelthen ikke klarer oss uten i jula.

– For meg blir det ikke ordentlig jul uten Chris Rea på høyttalerne, Love Actually på skjermen, eller pinnekjøtt på bordet, forteller kommunikasjonskonsulent i MatPrat, Benedicte W. Siland.

Slike komponenter er svært avgjørende for store deler av Norges befolkning. Juleindeksen demonstrerer og bekrefter at det for mange er i selve juleforberedelsene julestemningen ligger. I tillegg avdekker norsk juleindeks forskjeller blant kvinner og menn.

Oppskrift på 31 prosent jul

Med utgangspunkt i julestemningen har MatPrat utviklet en rekke oppskrifter som passer til den faktiske julestemningen i landet. Er det 55 prosent julestemning, komponerer MatPrat en rett som passer perfekt til stemningen. Du får oppskrifter på tradisjonell julemat, nye vrier på klassikere og fristende nye oppskrifter vi normalt ikke forbinder med julematen.

– Vi har utviklet og eksperimentert på kjøkkenet for å lage de oppskriftene som passer til de ulike gradene av julestemning. Er du kun i 31 prosent julestemning, frister det nok ikke med en fullverdig juletallerken. Men deilige fløtekarameller kan være passe. Pynt dem med flaksalt, tyrkisk pepper eller noe annet godt. Pakk dem inn i cellofan og gi dem bort til en du er glad i. Spiselige julegaver er jo de beste, sier matrådgiver i MatPrat, Anette F. Hansen.