ID: 201P_Klassifiseringsprinsipper
 Versjon: 2
 Utarbeidet av: Morten Røe
 Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
 Gyldig fra: 5. Desember 2016
1.Hensikt: Retningslinjer for klassifisering av reinsdyrslakt.
2. Omfang: Gjelder alle slakterier i klassifiseringsordningen.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriene gjennomfører prosedyrene. ANIMALIA kontrollere gjennomføring av prosedyre.
4. Klassifisering: Alle reinsdyrslakt skal klassifiseres.
4.1 Slaktkategori: Følgende slaktkategorier er tillatt brukt:
Tabell 1: Kategorier for reinslakt
| Nr. | Kategori | Kode | Navn | 
| 1 | 190 | Y | Rein | 
| 2 | 191 | Z | Reinkalv | 
4.2 Klassefastsettelse: Vi har følgende prinsipper:
Tabell 2: Prinsipper for klassefastsettelsen
| Nr. | Generelle regler og prinsipper ved klassifiseringen: | 
| 1 | Utgangpunktet for bedømmelsen er ferdig nedkjølte slakt. | 
| 2 | Klassifiseringen skal skje etter kroppsform med fett. | 
| 3 | Lår, rygg og bog, tillegges lik vekt under klassefastsettelsen. | 
| 4 | Hvis kvaliteten på de tre kroppsdelene er ulike, skal klasse fastsettelsen skje ut fra gjennomsnittet av de tre kroppsdelene | 
| 5 | Alle mulige kombinasjoner av klasse og fettgrupper er tillatt. | 
Tabell 3: Prinsippene for fettgruppe fastsettelse
| Hoved-fettgruppe | Beskrivelse | 
| 1 | Intet fettovertrekk til svært tynt fettovertrekk. | 
| 2 | Tynt fettlag. Kjøtt skal være synlig omtrent overalt. | 
| 3 | Kjøtt er med unntak av lår og bog, omtrent overalt dekket med fett. Små depoter av fett i brysthulen. | 
| 4 | Overflaten er dekket av fett, men fortsatt skal det være områder med synlig kjøtt på bog og lår. Noen store fettdepoter i brysthulen. | 
| 5 | Hele slaktet er dekket av et tykt fettlag. Store fettdepoter i brysthulen. | 
Verktøy til fastsettelse av fettgruppe vil være EU’s billedmal.
4.4 Varianter
 Variant bestemmes ut fra kjønn og alder. Vi har følgende varianter:
Tabell 3: Kategori 190, Rein, gjelder 6 siffer i varenummer
| Varianter | Norsk navn | Samisk navn | 
| 1 | Okserein, 1 – 2 år | Varit | 
| 2 | Okserein, 2 – 3 år | Vuobis | 
| 3 | Okserein, 3 – 4 år | Gottus | 
| 4 | Okserein, > 4 år | Goasohas | 
| 5 | Simlerein, 1- 2 år | Vuonjal | 
| 6 | Simlerein, 2 – 3 år | Njinjelas | 
| 7 | Simlerein, 3 – eldre | Njinjelas | 
Tabell 4: Kategori 191, Reinkalv, gjelder 6 siffer i varenummer
| Varianter | Norsk navn | Samisk navn | 
| 1 | Oksekalv, 0 – 1 år | Varis Miessi | 
| 2 | Simlekalv, 0- 1 år | Njiŋŋelas miessi | 
5. Registreringer
 Slakteriene plikter i klassifiseringsøyeblikket å dokumentere klassifiseringsresultatet inkludert slaktets vekt.
Klassifiseringsresultatet av hvert enkelt slakt innrapporteres til Animalia.
Tabell 5: Oversikt over innrapportering til Animalia
| Nr. | Variabel | Format | Forklaring | 
| 1 | Slakteri | 3 siffer | EFTA nummer. Kan også oppgi interne nummer ved å oppgi nøkkel til EFTA nummer | 
| 2 | Slakteriets skrottnummer | 6 siffer | Slakteriets løpenummer på slaktene | 
| 3 | Slaktedato | ddmmyy6. | Dato for avlivning og klassifisering | 
| 4 | Varenummer | 6 siffer | Varenummer inkludert kategorisering (3 siffer), klasse (2 siffer), Variant (1 siffer) | 
| 5 | Fettgruppe | 2 siffer | Fettgruppe fra 1 til 15 for normale slakt | 
| 6 | Kjønn | 1 siffer | 1=Hannkjønn og 2=Hunnkjønn | 
| 7 | Antall | 1 siffer | Antall skal være lik 1 eller -1, hvis det er snakk om en kredittering. | 
| 8 | Slaktevekt i kilo | 4 siffer, 1 desimal | 98 % av slaktevekten, slakt veid ca. 45 minutter etter avlivning. | 
| 9 | Produsentnummer | 8 eller 10 siffer |