ID: 206S_Reinsdyr pussing og slakting
Utgave: 5
Utarbeidet av: Morten Røe, 29. August 2023
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 4. September 2023
1.Hensikt: Gi en beskrivelse for hvordan slakting skal foregå og hvordan et ferdig pusset reinsdyrslakt skal se ut.
Korrekt pussing er grunnleggende for fastsettelse av riktig slaktevekt og økonomisk oppgjør og for at slaktet skal få et delikat utseende. For både reineier og kjøper av slakt er det viktig at regelverket for pussing praktiseres riktig og likt ved alle slakterier.
Riktig slaktevekt er viktig siden slaktevekta benyttes ved utregning av slaktets klasse og for lik konkurranse mellom slakteriene.
2. Omfang: Gjelder klassifisering av alle reinsdyrslakt. Gjelder alle slakterier som er med i klassifiseringsordningen.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriene har ansvaret for at pussingen av slaktene blir gjennomført i henhold til regelverket. Klassifisøren på slakteriet har ansvaret for å godkjenne at slaktet er riktig pusset.
4. Beskrivelse:
Tabell 1: Krav til utseende og holdbarhet for reinsdyrslakt
Nr. |
Navn |
Beskrivelse |
1 |
Utseende slakt av et Reinsdyrslakt |
Ved avregning og ved salg: Slakt uten hode, hale og skanker. Reinslakt omsettes individuelt på krok, 1 krok pr slakt, normalt storfekrok. |
2 |
Akseptabel holdbarhet i fersk tilstand |
Inntil 7 dager fra slaktedato til skjæredato, hvis intet annet er avtalt. Kjøletemperatur skal være mellom 0 og 4 grader. |
4.2 Registreringspunkter ved pussekontroll
Dette er registreringspunktene som benyttes under Animalias kontroller ved slakteriene i Klassifiseringsordningen.
Tabell 2: Krav til pussing av et reinsdyrslakt, det perfekte
Nr. |
Navn |
Beskrivelse |
1. |
Stikking |
Stikkingen skal utføres slik at musklene i halsen ikke blir skadet (nytt punkt) |
2. |
Avskjæring av hodet |
Hodet kuttes slik at alle nakkevirvlene sitter på slaktet, rettest mulig kutt. |
3. |
Flåing |
Huden flås skånsomt slik at underhudsfettet sitter igjen på slaktet. |
4. |
Avkutting av føtter |
Framfoten kuttes i overkant av mellomfotsbeinet, dvs. fotrotsknoklene skal sitte på slaktet. Bakfoten kuttes i første haseleddet, fra klauv, dvs. alle småknoklene i leddet sitter igjen på slaktet. |
5. |
Deling av brystbein |
Må ikke forårsake endring i vekta på slaktet. Både kniv og sag aksepteres. For å unngå produktforringelse bør det gjøres avtale mellom slakteri og kunde. |
6. |
Brystbeinets utside |
Alt underhudsfett på utsiden av brystbeinet skal være igjen på slaktet. |
7. |
Kjønnsorgan |
Alle deler av kjønnsorganet skal bort |
8. |
Jurvev og testikkelfett |
Jur- og jurvev hos hunndyr og fettet rundt testiklene hanndyr skal tas bort. |
9. |
Fett i lyske |
Fettdepotet i svangen, mellom bukside og rulleskinn skal sitte igjen på slaktet |
10. |
Avskjæring av hale |
Halen kuttes mellom 5 og 6 halevirvel, jevnt med naturlig overgang fra beinet. |
11. |
Fett rundt halerot |
På feite slakt skal fettet sitte igjen på slaktet slik at det blir en naturlig overgang i forhold til kuttingen av hale. |
12. |
Fett over flatbiff |
Eventuell fettklump mellom flatbiffene skal tas bort. Dette skal gjøres uten avkroking. |
13. |
Bukside |
Hele buksiden mellom bekkenet og brystbeinet skal være med på slaktet. |
14. |
Nyretalg |
Nyrer, nyretalg og medhørende kjertler mot bekken skal fjernes slik at en får en naturlig overgang mot indrefileten. Det tillates at det sitter igjen talg langs indrefileten. |
15. |
Fett/blodåre langs rygg |
Kjertler og blodårer langs ryggraden skal fjernes. |
16. |
Mellomgulv |
Mellomgulvet skal tas ut, det kan maksimalt sitte igjen 5 mm. |
17. |
Fett i brysthulen |
Fettdepotene som sitter på innsiden i brystet og mellom sidebeinene skal sitte igjen på slaktet selv om det er store valker. |
18. |
Blod og blodig vev i hals |
Blod og vev med innsprengt blod skal tas bort. Halsvene skal tas vekk. |
19. |
Halsmuskler |
Halskjøttmuskel skjæres av etter naturlig hinne mot halsen. For bukker skal pusset (forurensning) muskel sitte igjen på slaktet. |
20. |
Øvrige slakteskader |
Snittskader og kassasjoner etc. |
21. |
Forurensning og hud |
Forurensninger og hudrester skal ikke forekomme |
22. |
Stempler og etiketter |
Slaktet skal være korrekt merket med standard skrottlapp |
Tabell 3: Notetekst på skjema for pussekontroll skal være:
Nr. |
Navn |
Beskrivelse |
1. |
Stikking |
Stikkingen er utført slik at musklene i halsen er blitt skadet (nytt punkt) |
2. |
Avskjæring av hodet |
Hodet er ikke tatt av slaktet på riktig sted |
3. |
Flåing |
Det rives av for mye fett og/eller kjøtt ved hudavtrekking |
4. |
Avkutting av føtter |
Slaktets føtter er kuttet av i feil ledd |
5. |
Deling av brystbein |
Delingen av brystbeinet har forårsaket vektreduksjon for slaktet. |
6. |
Brystbeinets utside |
Det skjæres av for mye av fettet på brystbeinets utside |
7. |
Kjønnsorgan |
Kjønnsorganer sitter helt eller delvis igjen på slaktet. |
8. |
Jurvev og testikkelfett |
Jur- og jurvev er ikke tatt bort på slakt av hunndyr, testikkelfett er ikke fjernet på bukkeslakt. |
9. |
Fett i lyske |
Det skjæres bort for mye av lyskefettet. |
10. |
Avskjæring av hale |
Halen er avskåret i feil ledd |
11. |
Fett rundt halerot |
For mye fett er fjernet ved avskjæring av hale. |
12. |
Fett over flatbiff |
Det sitter igjen fett mellom flatbiffen |
13. |
Bukside |
Det skjæres av for mye av buksidene |
14. |
Nyretalg |
Det sitter igjen for mye nyretalg |
15. |
Fett/blodåre langs rygg |
Fett og blodårer langs ryggen er ikke pusset vekk. |
16. |
Mellomgulv |
Det sitter igjen for mye mellomgulv i slaktet |
17. |
Fett i brysthulen |
Innsiden av brystbeinet er pusset på feil måte |
18. |
Blod og blodig vev i hals |
Det sitter igjen blod og vev med innsprengt blod på slaktet. |
19. |
Halsmuskler |
For mye av halsmusklene er skåret vekk. |
20. |
Slakteskader |
Slaktet er påført skader i forbindelse med slakteprosessen |
21. |
Forurensning og hudrester |
Slaktet har forurensninger/ evt. hudrester sitter igjen på slaktet |
22. |
Stempler og etiketter |
Slaktet er ikke korrekt merket |