Fagnyheter

Kjøtt er nødvendig nå og i framtida

Fotograf: Animalia / Caroline Roka

Mange opplever at å jobbe med husdyr og kjøttproduksjon er å jobbe i motvind. Både blant bønder, slaktere, dyrleger og forskere møter jeg folk som synes å ta på seg skylda. Det er det ingen grunn til. Verden trenger husdyra, kjøttet, melka og eggene – og oss.

Det står ikke så bra til med planeten. Forbrenningen av fossilt karbon øker i verden og konsentrasjonen av karbondioksid i lufta fortsetter å stige rett til værs. Så hvis du er klimafornekter kommer du ikke til å like hva jeg skriver. Jeg oppfatter det som en global «stikke hodet i sanden»-tilstand. Bærekraft er egentlig ikke så vanskelig å forstå:

  • Verden må stoppe å forbrenne fossilt karbon (kull, olje og gass)
  • Verden må ha sirkulære næringskjeder

Alle klimatiltak kan enkelt testes: Medfører tiltaket at karbonkonsentrasjonen i atmosfæren går ned FORDI det reduserer brenning av kull, olje eller gass? Hvis svaret er nei, vet du at dette er avlatsforskning, -tiltak eller -politikk.

Fossilt karbon

Vi må skille mellom biogent karbon og fossilt karbon. Biogent karbon er det karbonet som sirkulerer i planter og dyr. Dette karbonet er i likevekt med karbonet i lufta og i havene. Fossilt karbon derimot bringer milliarder av år gammelt karbon på et blunk inn i atmosfæren. Det er den eneste grunnen til at karbondioksid-konsentrasjonen øker i atmosfæren.

Det skal være karbondioksid, metan og lystgass i lufta, det må bare ikke øke. Økningen kommer fra forbrenning av kull, olje og gass alene. Landbruket er en del av denne «festen», og det må vi gjøre noe med.

Utfordring nr 1: Kunstgjødselproduksjon er en vesentlig del, og omtrent halvparten av jordens befolkning er avhengig av mat dyrket med kunstgjødsel.

Naturgjødsel og kloakk

Alternativene er møkk, svartvann (kloakk uten vaskevann og overflatevann) og råtnende planterester. Husdyrmøkka blir viktigere og mer verdifull. Oslofjorden, Nordsjøen, Østersjøen og Middelhavet er overgjødslet med materiale som trengs på jordene. Sirkulasjonen av næringsstoffene er brutt!

Møkk og kloakk inneholder både næring og mikrober som trengs for å vedlikeholde og bygge opp moldjorda. Oppbygging av jordlaget er sammen med bunnfall av organisk materiale i havene de viktigste og nesten de eneste karbonfellene i naturen.

Utfordring nr 2: Hvordan får vi næringsstoffene til å sirkulere på en effektiv og trygg måte?

Jeg har ikke svarene. 

Norges naturgrunnlag ligger først og fremst til rette for grasspisende drøvtyggere. Essensen er at kjøtt, melk og egg i utgangspunktet er klimanøytralt, og planteproduksjonen og matjorda avhenger av husdyr og svartvann. Vegetarianerne er altså avhengig av husdyr for bærekraftig grønnsaksproduksjon.

Dessverre er en utbredt innbilning at våre fossildrevne matsystemer er «lønnsomt». Nei, det er ikke lønnsomt i et større perspektiv. Prisen vi betaler for maten (og andre varer og transport) er en liten brøkdel av kostnadene. Moder jord tar den største kostnaden. Vår Nobelprisvinner i økonomi, Trygve Haavelmo, beskrev i sin «dommedagsmodell» at økonomien beveger seg mot et nyttenivå for lavt for overlevelse. Årsaken er at kostnadene forbundet med forurensning skyves foran oss. Så hvorfor lurer vi oss selv?