203S Storfe klassefastsettelse

ID: 203S_Klasse
Versjon: 17
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 15. oktober 2024

1. Hensikt: Beskrive fastsettelse av KLASSE.

2. Omfang: Gjelde alle slakt ved alle slakterier i klassifiserings-ordningen. Fra 2019 er lengdemåling obligatorisk.

3. Ansvar/myndighet: Anleggets klassifisør utfører prosedyren. ANIMALIA kontrollerer klassifisørenes utførelse.

4. Klasser: Systemet er kalibrert i forhold til visuell bedømmelse av slakt. Vi har følgende klasser i EUROP systemet:

Tabell 1: Klasser i EUROP systemet

Hoved-klasse

 

Klasse

 

Nr.

 

Beskrivelse

 

E

E+

15

Eksepsjonell/ ekstraordinær muskelutvikling. Alle profiler er svært svulmende, konvekse til superkonvekse.

E

14

E-

13

 

U

U+

12

Svært god muskelutvikling. Alle profiler er svulmende/ konvekse.

 

U

11

U-

10

 

R

R+

  9

God muskelutvikling. Alle profiler skal overalt være rette.

 

R

  8

R-

  7

 

O

O+

  6

Middels muskelutvikling. Alle profiler skal være rette til svakt konkave.

 

O

  5

O-

  4

 

P

P+

  3

Dårlig muskelutvikling. Alle profiler skal være konkave til svært konkave.

 

P

  2

P-

  1

5. Beregning av klasse: Følgende faktorer inngår:

Tabell 2: Faktorer som inngår ved beregning av KLASSE

Nr.

Faktorer

Spesifikasjon

1

Lengde

I centimeter

2

Vekt

I hekto (hg), vekt i kilo med en desimal

3

Rase

Inndeling i 9 rasegrupper (se 204S)

4

Slaktkategori

7 kategorier, se dokument (202S)

5

Alder

I dager, hentet inn fra Husdyrregisteret (HR)

Beregnet klasse oppgis med en EUROP klasse, og i tillegg oppgis den som et desimaltall. Klasse beregnes som et desimaltall, som avrundes til et heltall tilsvarende numrene til klassene i EUROP systemet. Beregninger som gir klasse lavere enn 1 avrundes til 1 (P-) og klasser beregnet til større enn 15 avrundes til 15 (E+). Avrunding skjer etter vanlige regler. Desimaltall hvor de to første desimalene er 49 eller lavere avrundes nedover og de med 50 eller høyere avrundes oppover.

6. Slaktets vekt: Vekt av et korrekt pusset slakt, 98 % av veid varmvekt.

Vektkorreksjon: Vektkorreksjonen, egen tast, hvor operatør manuelt legger inn en sannsynlig vekt av det som mangler/ er for mye. Hvis det må brukes ekstra kroker på slaktet, så må vekten av krokene trekkes fra i beregningen. Vektavviket, avrundet til nærmeste kilo.

7. Data fra Husdyrregisteret (HR): Det hentes inn data fra HR om slaktedyrets (1) Alder, (2) Kjønn og (3) Rase.

Tabell 3: Innhenting av data fra Husdyrregisteret (HR)

Nr.

Fra HR

Husdyrregisteret

1

Alder

Alder i dager

2

Kjønn

0 for hannkjønn / 1 for hunnkjønn

3

Rase

32 tegn, 2 tegn per tippoldeforeldre (16 foreldre)

8 Rasegrupper:

I beregningen av klasse gis det rasetillegg avhengig av hvilken rasegruppe som vedkommende rase befinner seg i. Rasetillegget for ei rasegruppe er konstant. Rasetillegget for et slakt gis i forhold til prosentinnholdet av rasegruppene som dyret består av. Vi har følgende 9 rasegrupper:

Tabell 4: Rasegruppene som inngår i beregningen

Nr.

Rasegruppe

1

Kombi

NRF (rase 01); Jersey (rase 02); Sidet Trønder (rase 03); Telemark (rase 04); Dølafe (rase 05); Østlandsk rødkolle (rase 06); Vestlandsk raudkolle (rase 07); Vestlandsk fjordfe (rase 08); Rødt Dansk (rase 10); Brown Swiss (rase 11); Jarlsberg (rase 12); Canadisk Ayrshire (rase 14); Montbeliard (rase 15); Mørefe (rase 16); Normande (rase 17); Ukjent (rase 99)

2

Små kjøttfe

Fleichvieh (rase 13); Scottish Highland (rase 27); Tiroler Grauvieh (rase 28); Dexter (rase 29); Galloway (rase 31); Salers (rase 32); Chianina (rase 33); Mini Hereford (rase 35); Wagyu (rase 39); Jak (rase 40); Krysning (rase 98);

9

Holstein

Holstein (rase 09)

21

Hereford

Hereford (rase 21);

22

Charolais

Charolais (rase 22);

23

Angus

Aberdeen Angus (rase 23)

24

Limousine

Limousine (rase 24); Piemontese (rase 30)

25

Simmental

Simmental Kjøtt (rase 25);

26

Blonde

Blonde D’aquitaine (rase 26);

Slakteterminalen vil beregne en rasefordeling i prosent fordelt på de 9 gruppene ut i fra «rasekaken» på 32 tegn. Hvis «rasekake» mangler, sjekkes systemet den tosifrede rasekode. Hvis det finnes data, brukes denne rasekoden. Hvis det ikke finnes rasekode, settes denne til 99, Ukjent.

Det regnes ut en prosentandel for hver av de 9 rasegruppene. Prosentandelen vil variere fra 0 (null) til 100 %. Summen over alle rasegruppene er 100 %. Slakt i rasegruppe 2, 21, 22, 23, 24, 25 og 26 vil få et tillegg ved beregning av klasse. Det forutsettes at slaktet har et preg som er normalt for disse rasegruppene.

For øvrig angående rase og rasenummer, se dokument 207

9. Utypisk rase:

Hvis slaktet mangler rasepreget som er typisk for rasegruppe 21 til 26, har klassifisøren myndighet til å ta bort rasetillegget ut fra bedømmelsen, utypisk rase.

10. Alder: Hvis alder mangler eller alder/kategori er feil, settes alder til middel alder for den korrekte kategorien:

Tabell 6: Middel alder for de ulike kategoriene

Nr.

Kategori

Middel alder

1

Kalv

  216 dager

2

Ung okse

  541 dager

3

Okse

  950 dager

4

Kastrat

  678 dager

5

Kvige

  566 dager

6

Ung ku

1088 dager

7

Ku

2202 dager

Hvis alder er feil, så har klassifisøren myndighet til å overstyre oppgitt alder i husdyrregisteret (HR). Det skjer gjennom at klassifisør endrer KATEGORI på slaktet. Ved ny kategori benyttes erstatningsverdi for alder, dvs. middel alder for angjeldende kategori. Feilkode 1 genereres, se tabell 7.

11. Avviksbehandling:

Gjøres ved mangler og feil i datagrunnlag. Anmerkingskode ved datamangler er 314.

Tabell 7: Spesifikke årsak til anmerkingskode 314

Kode

Årsak til mangel

0

Ingen mangler

1

Rasekake mangler

2

Alder mangler

3

Alder og rase mangler

Feil: I tillegg til anmerkingskode 313 skal det angis hva som er årsak en til anmerkingskoden, en feilkode. Feilkoden skal alltid genereres. Hvis det er ingen feil skal feilkoden være 0 (null).

Tabell 8: Spesifikasjon av de ulike feilkodene

Nr.

Kode

Feil

1

100000000

Feil data om alder i HR. Klassifisør kan endre slaktets kategori

2

10000000

Ukjent rase – kan legge inn den to siffrede koden

3

1000000

Feil data om kjønn på slaktet i HR. Klassifisør kan endre slaktets kategori

4

100000

Feil i fødeland på slaktet.

5

10000

Ved delkassasjon gis slaktet et vekttillegg fastsatt av klassifisør. Vekttillegget brukes ved fastsettelse av klasse.

6

1000

Lengde på slaktet korrigeres hvis slaktefeil påvirker lengden.

7

100

Klassifisør har trykket på tast for «Utypisk rase», skjønnsmessig avgjørelse. 0 ok/ 1 Halvt og 2 Hel

8

010

K-faktor er for stor. Hvis slaktet er veid korrekt, så må lengde være feil. Det må gis en advarsel, ikke nektelse.

9

1

Ikke i bruk for storfe

Tabell 9: Maksimum K_faktor, i henhold til feil nr.8

Kategori

Maks. K_faktor

Kalv

55,0

Ung okse

65,0

Okse

65,0

Kastrat

50,0

Kvige

60,0

Ung ku

60,0

Ku

60,0

 

Tabell 10: Klasse ut fra desimaler

Klasse

Minimum verdi

Maksimum verdi

P-

 

  1,49

P

  1,50

  2,49

P+

  2,50

  3,49

O-

  3,50

  4,49

O

  4,50

  5,49

O+

  5,50

  6,49

R-

  6,50

  7,49

R

  7,50

  8,49

R+

  8,50

  9,49

U-

  9,50

10,49

U

10,50

11,49

U+

11,50

12,49

E-

12,50

13,49

E

13,50

14,49

E+

14,50

 

Endring i siste utgave: Navn på gammelnorske raser.