ID: 203S_Klasse
Versjon: 17
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 15. oktober 2024
1. Hensikt: Beskrive fastsettelse av KLASSE.
2. Omfang: Gjelde alle slakt ved alle slakterier i klassifiserings-ordningen. Fra 2019 er lengdemåling obligatorisk.
3. Ansvar/myndighet: Anleggets klassifisør utfører prosedyren. ANIMALIA kontrollerer klassifisørenes utførelse.
4. Klasser: Systemet er kalibrert i forhold til visuell bedømmelse av slakt. Vi har følgende klasser i EUROP systemet:
Tabell 1: Klasser i EUROP systemet
|
Hoved-klasse |
Klasse |
Nr. |
Beskrivelse |
|
E |
E+ |
15 |
Eksepsjonell/ ekstraordinær muskelutvikling. Alle profiler er svært svulmende, konvekse til superkonvekse. |
|
E |
14 |
||
|
E- |
13 |
||
|
U |
U+ |
12 |
Svært god muskelutvikling. Alle profiler er svulmende/ konvekse.
|
|
U |
11 |
||
|
U- |
10 |
||
|
R |
R+ |
9 |
God muskelutvikling. Alle profiler skal overalt være rette.
|
|
R |
8 |
||
|
R- |
7 |
||
|
O |
O+ |
6 |
Middels muskelutvikling. Alle profiler skal være rette til svakt konkave.
|
|
O |
5 |
||
|
O- |
4 |
||
|
P |
P+ |
3 |
Dårlig muskelutvikling. Alle profiler skal være konkave til svært konkave.
|
|
P |
2 |
||
|
P- |
1 |
5. Beregning av klasse: Følgende faktorer inngår:
Tabell 2: Faktorer som inngår ved beregning av KLASSE
|
Nr. |
Faktorer |
Spesifikasjon |
|
1 |
Lengde |
I centimeter |
|
2 |
Vekt |
I hekto (hg), vekt i kilo med en desimal |
|
3 |
Rase |
Inndeling i 9 rasegrupper (se 204S) |
|
4 |
Slaktkategori |
7 kategorier, se dokument (202S) |
|
5 |
Alder |
I dager, hentet inn fra Husdyrregisteret (HR) |
Beregnet klasse oppgis med en EUROP klasse, og i tillegg oppgis den som et desimaltall. Klasse beregnes som et desimaltall, som avrundes til et heltall tilsvarende numrene til klassene i EUROP systemet. Beregninger som gir klasse lavere enn 1 avrundes til 1 (P-) og klasser beregnet til større enn 15 avrundes til 15 (E+). Avrunding skjer etter vanlige regler. Desimaltall hvor de to første desimalene er 49 eller lavere avrundes nedover og de med 50 eller høyere avrundes oppover.
6. Slaktets vekt: Vekt av et korrekt pusset slakt, 98 % av veid varmvekt.
Vektkorreksjon: Vektkorreksjonen, egen tast, hvor operatør manuelt legger inn en sannsynlig vekt av det som mangler/ er for mye. Hvis det må brukes ekstra kroker på slaktet, så må vekten av krokene trekkes fra i beregningen. Vektavviket, avrundet til nærmeste kilo.
7. Data fra Husdyrregisteret (HR): Det hentes inn data fra HR om slaktedyrets (1) Alder, (2) Kjønn og (3) Rase.
Tabell 3: Innhenting av data fra Husdyrregisteret (HR)
|
Nr. |
Fra HR |
Husdyrregisteret |
|
1 |
Alder |
Alder i dager |
|
2 |
Kjønn |
0 for hannkjønn / 1 for hunnkjønn |
|
3 |
Rase |
32 tegn, 2 tegn per tippoldeforeldre (16 foreldre) |
8 Rasegrupper:
I beregningen av klasse gis det rasetillegg avhengig av hvilken rasegruppe som vedkommende rase befinner seg i. Rasetillegget for ei rasegruppe er konstant. Rasetillegget for et slakt gis i forhold til prosentinnholdet av rasegruppene som dyret består av. Vi har følgende 9 rasegrupper:
Tabell 4: Rasegruppene som inngår i beregningen
|
Nr. |
Rasegruppe |
|
|
1 |
Kombi |
NRF (rase 01); Jersey (rase 02); Sidet Trønder (rase 03); Telemark (rase 04); Dølafe (rase 05); Østlandsk rødkolle (rase 06); Vestlandsk raudkolle (rase 07); Vestlandsk fjordfe (rase 08); Rødt Dansk (rase 10); Brown Swiss (rase 11); Jarlsberg (rase 12); Canadisk Ayrshire (rase 14); Montbeliard (rase 15); Mørefe (rase 16); Normande (rase 17); Ukjent (rase 99) |
|
2 |
Små kjøttfe |
Fleichvieh (rase 13); Scottish Highland (rase 27); Tiroler Grauvieh (rase 28); Dexter (rase 29); Galloway (rase 31); Salers (rase 32); Chianina (rase 33); Mini Hereford (rase 35); Wagyu (rase 39); Jak (rase 40); Krysning (rase 98); |
|
9 |
Holstein |
Holstein (rase 09) |
|
21 |
Hereford |
Hereford (rase 21); |
|
22 |
Charolais |
Charolais (rase 22); |
|
23 |
Angus |
Aberdeen Angus (rase 23) |
|
24 |
Limousine |
Limousine (rase 24); Piemontese (rase 30) |
|
25 |
Simmental |
Simmental Kjøtt (rase 25); |
|
26 |
Blonde |
Blonde D’aquitaine (rase 26); |
Slakteterminalen vil beregne en rasefordeling i prosent fordelt på de 9 gruppene ut i fra «rasekaken» på 32 tegn. Hvis «rasekake» mangler, sjekkes systemet den tosifrede rasekode. Hvis det finnes data, brukes denne rasekoden. Hvis det ikke finnes rasekode, settes denne til 99, Ukjent.
Det regnes ut en prosentandel for hver av de 9 rasegruppene. Prosentandelen vil variere fra 0 (null) til 100 %. Summen over alle rasegruppene er 100 %. Slakt i rasegruppe 2, 21, 22, 23, 24, 25 og 26 vil få et tillegg ved beregning av klasse. Det forutsettes at slaktet har et preg som er normalt for disse rasegruppene.
For øvrig angående rase og rasenummer, se dokument 207
9. Utypisk rase:
Hvis slaktet mangler rasepreget som er typisk for rasegruppe 21 til 26, har klassifisøren myndighet til å ta bort rasetillegget ut fra bedømmelsen, utypisk rase.
10. Alder: Hvis alder mangler eller alder/kategori er feil, settes alder til middel alder for den korrekte kategorien:
Tabell 6: Middel alder for de ulike kategoriene
|
Nr. |
Kategori |
Middel alder |
|
1 |
Kalv |
216 dager |
|
2 |
Ung okse |
541 dager |
|
3 |
Okse |
950 dager |
|
4 |
Kastrat |
678 dager |
|
5 |
Kvige |
566 dager |
|
6 |
Ung ku |
1088 dager |
|
7 |
Ku |
2202 dager |
Hvis alder er feil, så har klassifisøren myndighet til å overstyre oppgitt alder i husdyrregisteret (HR). Det skjer gjennom at klassifisør endrer KATEGORI på slaktet. Ved ny kategori benyttes erstatningsverdi for alder, dvs. middel alder for angjeldende kategori. Feilkode 1 genereres, se tabell 7.
11. Avviksbehandling:
Gjøres ved mangler og feil i datagrunnlag. Anmerkingskode ved datamangler er 314.
Tabell 7: Spesifikke årsak til anmerkingskode 314
|
Kode |
Årsak til mangel |
|
0 |
Ingen mangler |
|
1 |
Rasekake mangler |
|
2 |
Alder mangler |
|
3 |
Alder og rase mangler |
Feil: I tillegg til anmerkingskode 313 skal det angis hva som er årsak en til anmerkingskoden, en feilkode. Feilkoden skal alltid genereres. Hvis det er ingen feil skal feilkoden være 0 (null).
Tabell 8: Spesifikasjon av de ulike feilkodene
|
Nr. |
Kode |
Feil |
|
1 |
100000000 |
Feil data om alder i HR. Klassifisør kan endre slaktets kategori |
|
2 |
10000000 |
Ukjent rase – kan legge inn den to siffrede koden |
|
3 |
1000000 |
Feil data om kjønn på slaktet i HR. Klassifisør kan endre slaktets kategori |
|
4 |
100000 |
Feil i fødeland på slaktet. |
|
5 |
10000 |
Ved delkassasjon gis slaktet et vekttillegg fastsatt av klassifisør. Vekttillegget brukes ved fastsettelse av klasse. |
|
6 |
1000 |
Lengde på slaktet korrigeres hvis slaktefeil påvirker lengden. |
|
7 |
100 |
Klassifisør har trykket på tast for «Utypisk rase», skjønnsmessig avgjørelse. 0 ok/ 1 Halvt og 2 Hel |
|
8 |
010 |
K-faktor er for stor. Hvis slaktet er veid korrekt, så må lengde være feil. Det må gis en advarsel, ikke nektelse. |
|
9 |
1 |
Ikke i bruk for storfe |
Tabell 9: Maksimum K_faktor, i henhold til feil nr.8
|
Kategori |
Maks. K_faktor |
|
Kalv |
55,0 |
|
Ung okse |
65,0 |
|
Okse |
65,0 |
|
Kastrat |
50,0 |
|
Kvige |
60,0 |
|
Ung ku |
60,0 |
|
Ku |
60,0 |
Tabell 10: Klasse ut fra desimaler
|
Klasse |
Minimum verdi |
Maksimum verdi |
|
P- |
|
1,49 |
|
P |
1,50 |
2,49 |
|
P+ |
2,50 |
3,49 |
|
O- |
3,50 |
4,49 |
|
O |
4,50 |
5,49 |
|
O+ |
5,50 |
6,49 |
|
R- |
6,50 |
7,49 |
|
R |
7,50 |
8,49 |
|
R+ |
8,50 |
9,49 |
|
U- |
9,50 |
10,49 |
|
U |
10,50 |
11,49 |
|
U+ |
11,50 |
12,49 |
|
E- |
12,50 |
13,49 |
|
E |
13,50 |
14,49 |
|
E+ |
14,50 |
|
Endring i siste utgave: Navn på gammelnorske raser.