302P Immunkastrerte griser

ID: 302P_VAK-griser
Versjon: 14
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 31. januar 2024

1. Hensikt: Beskrive klassifiseringsrutiner for immunologisk kastrerte griser, heretter kalt VAK-griser. Formålet med bestemmelsene er å bidra til stabil og høy svinekjøttkvalitet og forebygge at svinekjøtt med rånelukt kommer ut i markedet.

2. Omfang: Gjelder slakt av griser som er immunologisk kastrert. Bestemmelsene beskriver den norske kjøttbransjens felles system for klassifisering av slaktegris som er immunkastrert.

3. Ansvar og myndighet: Produsentene er ansvarlige at slakteriene mottar VAK-griser som er vaksinert i henhold til gjeldende instrukser. Slakteriene i klassifiseringsordningen plikter å følge alle rutiner når det gjelder VAK-gris. Animalia kontrollerer at slakteriene gjennomfører klassifisering og internkontroll på en korrekt måte.

4. Gjennomføring

Definisjon: En VAK-gris er en hanngris som er vaksinert med IMPROVAC, to ganger, innenfor riktige tidsrammer og utført av godkjent veterinær.

Tidsrammer for vaksinasjon:

  • Begge vaksinasjoner skal fortrinnsvis skje i slaktegrisbesetningen.
  • Vaksinasjonen utføres av veterinær som er habil jf. Dyrehelsepersonelloven §28 og Forvaltningsloven §8
  • Første vaksinasjon skal skje tidligst når grisene er 56 dager
  • Andre vaksinasjon skal skje minst 28 dager og maksimalt 70 dager etter 1. vaksinasjon

Dokumentasjon av vaksinasjon: Skjer i dyrehelseportalen, hvor godkjent veterinær dokumenterer vaksinasjonene. Slakteriet må selv kontrollere og overholde datofrister mellom første og andre vaksinasjon og mellom siste vaksinasjon og slakting.

Hver vaksinasjonsgruppe gis et løpenummer i dyrehelse-portalen, som følger grisene helt fram til slakting.

Inntil dyrehelseportalen har tilfredsstillende rapporter, så må produsenten fortsatt levere inn skriftlige attestasjoner på at grisene er vaksinert. Bruke skjema, vedlegg 2, attest ved kastrering av gris med vaksine. 

Avklaring om det er smågris- eller slaktegrisprodusent som skal vaksinere hanngrisene, skjer etter avtale med mottagende slakteri.

Kontroller hos produsent: Krav om egenkontroll av effekt av vaksinasjon avklares etter avtale mellom slakteri og produsent.

Slakting: skal tidligst skje 28 dager og senest 70 etter siste vaksinering.

Klassifisering: Alle immunkastrerte slakt som er vaksinert etter gjeldende regelverk skal klassifiseres som VAK-Gris, slaktkategori 176. Unntaket er slaktene hvor en har tatt ut prøve for androstenonanalyse, disse klassifiseres som kategori 172, Skåldet råne.

Slakt med prøveresultat innenfor akseptable grenser kan etterskuddsvis få gjort om sin avregning og slakteriet kan etterbetale mellomlegget i pris mellom råne og slaktegris.

Det gis ingen sentrale retningslinjer for bedømmelse av VAK griser. Det legges til grunn at slakteriene selv bruker dagens metode for å skille mellom slakt som godkjennes som kategori 176, VAK-gris eller som klassifiseres som kategori 172, Skåldet råne. 

Merking av VAK-griser: Alle VAK-griser skal klubbemerkes, samme klubbesystem for enkeltgriser og for større leveranser av VAK griser. Merkingen avklares med slakteriet, enten ved å bruke ei klubbe som gir bokstavene VAK/ V eller egen merking etter avtale med slakteriet. 

Prøvetaking: Det skal tas ut prøve av minimum 1 % av alle VAK-griser for å teste Androstenon nivået. Prøvene sendes inn til Eurofins. Prøvetakingen registreres i Kterm. Alle slakt som det tas prøve av skal klassifiseres som kategori 172, Skåldet råne, varenummer 172005. I Kterm registeres også prøveresultatet når det kommer tilbake fra laboratoriet.

Androstenonanalyse: skal gjøres med godkjent analysemetodikk, og på godkjent laboratorium etter avtale med Animalia. Nakkespekk skal brukes som prøvemateriale. Funn av androstenonverdier i spekkprøve >1 μg/g, alternativt >1 mg/kg kan medføre oppfølging.

Bøtelegging: Bøtelegging av produsenten privatiseres, gjøres til et forhold mellom slakteri og produsent. 

Bøtelegging kan gjelde manglende overholdelse av tidsfrister i forbindelse med vaksinering eller ekstra bot for slakt som har et høyere innhold enn 1 µg Androstenon ved prøvetaking.

Kontroll: Animalia vil ikke gjennomføre direkte kontroller av VAK-gris systemet. Animalia kan gi råd ved tvister mellom produsent og slakteri eller mellom slakterier. 

K-term: Animalia stiller sin VAK-gris applikasjonen til bruk for slakteriene. Slakteriene kan fortsette å bruke Kterm som dokumentasjonsverktøy.

Vedlegg: