Nyhet - Fôrplan etter lamming

 Lurer du på hva søyene trenger av kraftfôr og grovfôr etter lamming? Prøv den siste modulen i fôrplanen i Sauekontrollen! 

 

Fotograf : Animalia/Grethe Ringdal

Nå har Sauekontrollen lansert siste modul i fôrplanen - Etter lamming søye.

Du finner fôrplan som et eget valg i toppmenyen. Det første du må gjøre er å lage en fôrplan og legge inn hvilke fôr du har tilgjengelig. dersom du allerede har laget en fôrplan tidligere kan du gå inn på denne å velge etter lamming søye. 

Det første du må gjøre er å legge inn lammingsdato (snitt for besetningen). Dersom du har brukt høydrektig vil programmet foreslå lammingsdato basert på det som er registrert inn der. Så må du legge inn beiteslipdato. Deretter foreslår programmet hvor mange søyer som skal i de ulike kategoriene (antall lam) kategoriene basert på det som er registrert på høydrektig søye eller fra registrert fostertelling .

Dersom det ikke er registrert fostertelling eller er brukt høydrektig vil ingen søyer bli foreslått. Men programmet har to oppdateringsknapper; en for fostertelling og en for lamming. Oppdater fra fostertelling oppdaterer basert på registrert fostertelling, er det ikke fostertelling i besetningen så vil alle søyer over 400 dager bli foreslått med 2 lam og alle søyer under 400 dager bli foreslått med 1 lam. Oppdater fra lamming henter data fra årets lamming, og alle lam som går med mor vil da avgjøre hvilken kategori søya havner i. 

Basert på informasjonen du har lagt inn beregner programmet hvilket fôrbehov dyrene har og om det er behov for kraftfôr. Kraftfôrbehovet vises som gram/dag. 

etter lamming.jpg

Fôrplanen beregner også fiberinnholdet i rasjonen, og dette blir markert med grønt, gult eller rødt. Dersom fiberinnholdet blir for lavt kan dette gi utfordringer med løs mage, så det kan være greit å sjekke at dette ikke er rødt. 

For mer detlajer rundt fôrplan for kan du sjekke vår brukerveiledning her. Har du innspill til forbedring så tar vi gjerne imot dette til brukerstotte@animalia.no