Aktuelt - sau
Vaksinering mot rødsjukeinfeksjoner hos lam
Rødsjukebakterien (Erysipelothrix rhusiopathiae) er en av flere bakterier som kan gi leddbetennelse hos lam. Bakterien finnes hos varmblodige dyr, insekter og fisk og er vidt utbredt i miljøet. Den er funnet i 30-50% av friske griser. Risikoen for rødsjukesmitte er derfor særlig stor hvis en har lam der hvor det har vært gris, men sjukdom kan også oppstå i besetninger der det ikke har vært kontakt med gris.

Skjedeframfall, børframfall og tarmframfall hos søyer
Perioden rundt lamming ser man en del tilfeller av skjedeframfall, tarmframfall (skjederuptur) og børframfall hos søyer. Skjedeframfall og tarmframfall ser man vanligvis før lamming, mens børframfall opptrer etter lamming. Det er viktig at registreringene av disse tilstandene blir riktige, både for oversikt og tiltak i egen besetning og for at registreringene skal komme til best mulig nytte i forebygging, avlsarbeid og forskning.
Ekstra E-vitamin reduserer lammedødelighet
Våren 2012 ble det gjennomført en feltstudie som viste at antall dødfødte lam hos søyer med tre eller flere lam ble redusert dersom søyene fikk ekstra E-vitamin de siste sju ukene før lamming
Anemi hos lam som har fått råmjølk fra ku
Råmjølk fra ku kan være et godt supplement i lamminga, men i enkelte tilfeller kan det oppstå en immunreaksjon som ødelegger lammets røde blodceller.
05.04.2019
Jurbetennelse hos søye – en undersøkelse i 2018
Helsetjenesten for sau og Veterinærinstituttet gjennomførte våren 2018 en innsamling og undersøkelse av prøver fra søyer med mastitt. Prøver fra 238 dyr i 166 besetninger ble undersøkt. Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) er fortsatt den vanligste årsaken til mastitt og ble funnet i 58% av prøvene med bakterier. Over 90% av disse bakteriene var følsomme for penicillin. Selv om forekomsten av resistente bakterier har økt litt, er penicillin fortsatt førstevalget ved behandling av mastitt. Det bør tas flere prøver, særlig i besetninger med mye mastitt og dårlig respons på behandling. Se informasjon om innsending av prøver på nettsidene til Veterinærinstituttet.