Husdyrkontroller og Dyrehelseportalen

I løpet av 2022 har flere av Animalias husdyrkontroller gjennomgått endringer på både design og innhold, samtidig som alle kontrollene hadde medlemsvekst.

I løpet av 2022 ble det utviklet en app som gjør det mulig å bruke lesestav direkte opp mot nettsiden til Sauekontrollen. Se hvordan denne kan brukes (trykk midt i bilde for å starte avspilling)

Fotograf

 – Dokumentasjonskravene i landbruket øker. Det samme gjør også forventningen om at datasystem «snakker sammen» og utveksler data der det er nyttig. Animalia deltar i flere arbeidsgrupper i regi av prosjekt OPS Landbruk (offentlig privat samarbeid) der man jobber med temaet, både teknisk ved å jobbe frem en felles datamodell for norsk landbruk, men også med avtaleverk og det juridiske rundt datadeling, i håp om å sikre en transparent og godt regulert datadeling som alle aktører tjener på, sier Marit Lindtvedt Lystad, Fagsjef for husdyrkontrollene i Animalia

I 2022 ble det arbeidet videre med moderniseringen av Ingris purkedel. Brukerne fikk en ny purkeoversikt og mange nye registreringsbilder. I tillegg ble Ingris tilrettelagt som verktøy ved produksjonsregulering, for fremtidige behov. Ved utgangen av fjoråret var 81 % av norske purker registrert i Ingris.

I samarbeid med et designbyrå gjennomførte Storfekjøttkontrollen i 2022 brukerundersøkelser som utgangspunkt for forbedring og videreutvikling av verktøyet. Undersøkelsene viste at det var tre ting som gikk igjen; ønske om bedre funksjonalitet på mobil, raskere oppslag for å finne et individ og raskere registreringer. Denne innsikten danner utgangspunkt for omleggingen av Storfekjøttkontrollen til nytt design, et arbeid som startet opp i 2022 og vil bli ferdigstilt i 2023. Ved utgangen av fjoråret var 77% av landets ammekyr registrert i Storfekjøttkontrollen.  

Sauekontrollens app må fases ut og nettsiden legges derfor om til å bli mobilvennlig. Arbeidet ble påbegynt i 2022 og vil pågå i hele 2023. I tillegg ble det utviklet en app som gjør det mulig å bruke lesestav for avlesing av elektroniske øremerker direkte opp mot en nettside. Appen er per nå tatt i bruk mot Sauekontrollen, men vil på sikt også tas i bruk av Ingris og Storfekjøttkontrollen. Lesestaven brukes i forbindelse med registeringer av hendelser, og muliggjør sikker identifisering av dyr og rasjonell masseregistrering av hendelser.  Ved utgangen av fjoråret var 54% prosent av landets søyer registrert i Sauekontrollen.

Les mer om: