Klassifisering

Arbeidet med å øke graden av objektivitet og automasjon i bransjens klassifiseringssystemer og -metoder hadde høy prioritet i 2022.

Lengdemåling ved Fatland Jæren, Hommersåk. Laserstrålen plasseres av en operatør i overgangen mellom nakken og høyryggen på slaktet, der bøyen er størst. Avstanden fra dette målepunktet opp til der slaktekroken går igjennom bakfoten er lengdemålet i dette systemet.

Fotograf : Animalia

– De to største begivenhetene innen fagområdet i 2022 har vært uttestingen av lengdemåling for småfe og innføringen av Autofom klassifisering av gris ved Nortura Tønsberg, forteller Morten Røe, fagsjef klassifisering.

Lengdemåling for småfe har blitt testet ut hos Fatland Jæren. Slaktenes lengde måles for å bestemme K-faktor, et forholdstall mellom vekt og lengde. K-faktor er et objektivt mål for slaktkvalitet. Kjøttfylde øker med økende K-faktor. I 2022 ble ca. 100 000 slakt lengdemålt ved 3 slakterier. Målet er at alle skal lengdemåle fra 2024.

Nortura Tønsberg har renovert sitt slakteri til bare å slakte griser. Autofom er valgt som klassifiseringsinstrument. Dette er det andre slakteriet i Norge med Autofom. Animalia har deltatt i prosjektet, spesielt i utformingen av de nye datarutinene.

Det pågår en stor «utskifting» av klassifisører. Dette innebærer økt behov for rekruttering. Vårt oppstartskurs i 2022 hadde 14 aspiranter. Dette er det andre år på rad med mange aspiranter. 19 personer avla eksamen i klassifisering i november 2022. Ved årsskiftet var det 118 godkjente klassifisører.

Storfe er klassifisert etter samme regelverk som i 2021. I 2022 hadde vi stor utslakting av hunndyr. For hele året ble det slaktet over 317 000 storfe. Utslaktingen skyldes spesielt reduserte mjølkekvoter. I lammesesongen skal Animalia bidra til et jevnt og stabilt klassifiseringsnivå på alle slakteriene. Høstkursene for klassifisører og oppfølgingen av Animalia er svært viktig. Det ble slakta over 1,161 millioner sau i 2022, en reduksjon på 35 000 slakt.

Reinsdyr har blitt klassifisert med lengdemåling siden 2019. Avtalepartene i reinsdriftsforhandlingene vedtok å utrede behovet av klassifiseringssystemet. En rapport er utarbeidet og lagt fram for avtalepartene. Begge parter ga sin støtte til rapporten og til klassifiseringssystemet.

Forskningsrådet innvilget i desember midler til prosjektet SAUTO – automatisk og objektiv klassifisering av sau. Dette er en oppfølging av Meatcrafter-prosjektet. SAUTO er et treårig prosjekt. Det går fram til 2025.

Se også: