Slik var 2023

Året 2023 var preget av stor og allsidig faglig aktivitet på alle Animalias kjerneområder. Faglige innspill, dialog og debatt relatert til pågående viktige politiske og forvaltningsmessige prosesser har hatt høy prioritet. Animalia har et solid økonomisk fundament. 

Edel-Anita Westhagen, administrerende direktør i Animalia.

Fotograf : Animalia/ Caroline Roka

Animalia utvikler og drifter mange datadrevne fagsystemer i verdikjeden for kjøtt og egg. I 2023 var modernisering, innovasjon og sikker drift fellesnevnere for både husdyrkontrollene, dyrehelseportalen, klassifiseringssystemene for slakt og ull og helse- og velferdsportaler.  

– Fagsystemene er Animalias ryggrad og representerer et stort potensial for verdiskaping i næringen. Brukerundersøkelser dokumenterer at både bønder, veterinærer og slakterier er godt fornøyd med sine respektive fagsystemer samtidig som nye løsninger tas i bruk og aktivt etterspørres. Det er en god indikator på at Animalia lytter og leverer nyttige tjenester, sier Edel-Anita Westhagen, administrerende direktør i Animalia.  

2023 var nok et hektisk år for Animalias helsetjenester. Sentralt sto beredskap i forbindelse med utbrudd av dyresykdommer og forebyggende helsearbeid, utvikling og drift av dyrevelferdsprogrammer. I tillegg har arbeid med innspill til kommende stortingsmelding om dyrevelferd vært omfattende og ressurskrevende for helsetjenestene. Animalia har bidratt både med innsikt om forholdene i norsk husdyrproduksjon og spesifikke innspill relatert til forbedringspotensial i de ulike husdyrproduksjonene på vegne av hele kjøtt- og eggbransjen. 

–  Våre fagfolk registrerer økt risiko for spredning av alvorlig smittsomme dyresykdommer. Det er svært viktig at vi møter økt risiko med gode tiltak i tett samhandling med myndigheter og FoU-institusjoner. Kravet til åpenhet og dokumentasjon øker på alle samfunnsområder. For å opprettholde god tillit i samfunnet er det er viktig at kjøtt- og eggbransjen leverer på forventinger på dette området, sier Westhagen.

FoU-aktiviteten i Animalia var høy. Flere store prosjekter ble avsluttet i 2023 samtidig som det ble tatt initiativ til nye. Animalias fagformidling omfatter også et vidt spekter av aktiviteter og tjenester.  

–  Det er essensielt at vi i Animalia klarer å fange opp kunnskapsbehovene i bransjen og involvere bransjeaktører i FoU-prosessene. Slik sikrer vi at FoU blir omgjort til nyttig, anvendt kunnskap både på kort og lang sikt. Animalias kompetanse og kunnskap må også formidles effektivt og målrettet – enten det gjelder et e-læringskurs, statistikk eller gjennom fagartikler, understreker hun. 

Det pågår hele tiden politiske og forvaltningsmessige prosesser som påvirker vår bransje og dermed Animalias arbeid og faglige prioriteringer. 2023 var ikke noe unntak – med store samfunnsrelaterte prosesser knyttet til matsikkerhet, miljø og klima, dyrevelferd og kosthold.  

–  Animalia har aktivt bidratt med analyser, fakta og innsiktarbeid om relevante forhold i norsk husdyrproduksjon og verdikjeden for kjøtt og egg. Også internasjonalt har Animalia engasjert seg i 2023 gjennom nettverk og deltakelse i NGO-arbeid relatert til EUs politikk på området og strategien fra jord til bord. Både krig, uro i Europa og ekstremvær globalt og nasjonalt minner oss på hvor viktig og sårbar matproduksjon er, påpeker Animalia-direktøren. 

Animalia må være på vakt sammen med resten av bransjen for å sikre at Norge kan opprettholde den viktige husdyrproduksjonen også i fremtiden – med særpreg som god dyrehelse, lavt antibiotikaforbruk, god mattrygghet og felles bransjesatsing på forbedringsarbeid innenfor dyrevelferdsområdet i takt med samfunnets forventinger. 

–  Vi i Animalia, i samspill med andre aktører i bransjen, være tett på og bidra med våre faglige innspill til politiske og forvaltningsmessige prosesser både i Norge og Europa, sier Edel-Anita Westhagen.