FoU og innovasjon

Forskning er en forutsetning for kunnskapsbasert matproduksjon. I 2022 hadde Animalia forskningsaktivitet som dekket nesten hele verdikjeden for animalsk produksjon.

Fjørdrakten til høna undersøkes i forbindelse med forskningsprosjektet Velferdshøna

Fotograf : Animalia

– Animalia er engasjert i forskning for å møte verdikjedens ulike kunnskapsbehov. Det gjør vi ved å melde inn behov, sette sammen aktører som sammen kan løse utfordringene, skrive søknader, bidra med egenandeler i prosjekter som omhandler bondens utfordringer, utføre forsøk og prosjektledelse i egne eller andre bedrifters prosjekter, og ikke minst bidra til å at kunnskapen formidles og tas i bruk, sier Ole Alvseike, fagdirektør Fou og innovasjon i Animalia. 

I 2022 var Animalia prosjekteier i ni prosjekter, hadde prosjektledelsen i seks og bidro som partner i ytterligere 27. prosjekter.

Reinere kyllingslakt var ett av prosjektene hvor Animalia hadde prosjektledelsen som ble avsluttet i 2022. Målet med prosjektet var å finne effektive tiltak langs verdikjeden som kan bidra til å redusere bakterienivået hos slaktekylling. Det kan gi mindre svinn hos slakteri ved at færre slakt kasseres og bidra til lengre holdbarhetstider på fjørfeproduktene som igjen fører til redusert matsvinn i butikk og hos forbruker.

Velferdshøna er et fireårig innovasjonsprosjekt som startet i 2020 og ledes av Animalia. Prosjektet skal studere helse og velferd hos norske verpehøns og tar også sikte på å utvikle og validere en transectmetode til bruk i fleretasjes aviarsystem slik at vi får en pålitelig og praktisk metode for å vurdere dyrevelferd. I 2022 ble det blant annet testet om urter kan fungere som en ny type miljøberikelser for verpehøns.

Det store EU- finansierte prosjektet RoBUTCHER skulle etter planen blitt avsluttet i 2022 men på grunn av korona- pandemien ble prosjektet forlenget til juni 23. Mange ansatte er involvert i prosjektet hvor Animalia bidrar direkte i sju av ni arbeidspakker. Prosjektet skal utvikle en helautomatisert fabrikkcelle. Dette innebærer at maskiner kan overta det meste av det tyngre løfte- og skjærearbeidet som er forbundet med dagens kjøttbearbeiding. På slutten av 2022 ble fabrikkcellen flyttet fra NMBU på Ås til Tyskland hvor den i siste del av prosjektperioden skal testes i et mer industrielt miljø.

Se også: