Dyrehelse, dyrevelferd og beredskap

Det er viktig for norsk kjøtt- og eggbransje å sikre god norsk dyrehelse og -velferd. Sentrale faglige fellestiltak er knyttet til organisert forebyggende helsearbeid, sjukdomsbekjempelse og systematisk forbedringsarbeid og dokumentasjon av velferdsstatus for norske husdyr.

Fotograf : Animalia/ Caroline Roka

- Dyrehelse og dyrevelferd er verdier som må forvaltes bevisst, fastslår Synnøve Vatn, fagdirektør dyrehelse og beredskap. Norge har fortsatt en unik situasjon når det gjelder mange dyresjukdommer, men det er ingen selvfølge at den forblir sånn i fremtiden. Premissene for god dyrevelferd utfordres, og kravene til dokumentasjon øker. Også i 2022 opplevde vi nye trusler mot dyrehelsa og utfordringer på dyrevelferdsområdet. Disse ble møtt aktivt av Helsetjenestene i Animalia som på mange områder jobber tett sammen med myndigheter, næring og andre fagmiljøer, sier Vatn.

God veiledning og informasjon fra KOORIMP er medvirkende til at import av levende pattedyr var svært begrenset i 2022. KIF ivaretar sikkerheten ved import av fjørfe gjennom tilleggskrav.

Helsetjenestene er samarbeidspartnere i mange forskningsprosjekter både på dyrehelse og -velferd. I tillegg leder Helsetjenesten for fjørfe to store prosjekter på velferd hos fjørfe og Helsetjenesten for sau har samlet inn prøver for å kartlegge årsaker til jurbetennelse hos sau.

I likhet med 2021 var det stor aktivitet rundt utvikling og drift av dyreveleferdsprogrammene i 2022. Innhold og struktur rundt dyrevelferdsprogrammene på fjørfeområdet og dyrevelferdsprogram svin er oppgradert. Etter vedtak fra en samlet norsk storfenæring trådte Dyrevelferdsprogram for storfe i kraft 1. januar 2022. Innrulling skjer over en periode på 1,5 år og innen mai 2023 skal alle besetninger med mer enn 10 dyr være omfattet av programmet. Arbeidet med bransjeretningslinje for dyrevelferdsprogram sau hadde høy prioritet i 2022. Selve programmet skal etter planen iverksettes i 2023.

På oppdrag fra en samlet næring har Helsetjenestene i 2022 bidratt med et solid faglig innspill til regjeringens arbeid med ny stortingsmelding om dyrevelferd.

I 2022 ble det påvist tre alvorlige smittsomme sjukdommer. Tiltak for å bekjempe smitte og sjukdom ble iverksett for Newcastle sjuke, høypatogen fugleinfluensa og storfetuberkulose. Arbeidet med selv relativt få utbrudd er svært ressurskrevende og kostbart og ledes av Mattilsynet i samarbeid med næringsaktører og Animalia.

Se også: