Ull og ullklassifisering

ti ullstasjoner rundt omkring i landet jobber godkjente ullklassifisører med å klassifisere ull fra norske sauer. Animalia har ansvar for å utdanne og kontrollere disse. I 2023 har Animalia ferdigstilt et digitalt undervisningsopplegg for nye ullklassifisører og ullhåndterere. 

Fotograf : Grethe Ringdal

– Kompetanse om ull og ullhåndtering hos bonden, hos saueklipperen og på slakteriet, og selvsagt hos ullklassifisørene, er viktig for ullkvaliteten og utnyttelse av ulla som ressurs. Det gir økonomi i verdikjeden og trivsel for både folk og dyr, sier Siv Heia Uldal, Leder i Fagtjenesten for ull i Animalia. I 2023 ble hun selv godkjent ullklassifisør. 

Norge er et av ytterst få land i verden hvor det gis statlig tilskudd til ull. Disse midlene utbetales til bonden, og satsen avhenger av type ull og kvaliteten på ulla. For at utbetalingen til bonden skal bli riktig, utdannes det ullklassifisører som klassifiserer all innsendt ull i henhold til Norsk ullstandard. På oppdrag fra Landbruksdirektoratet utdanner derfor Fagtjenesten for ull klassifisører, samt kontrollerer at arbeidet som gjøres på ullstasjonene er i samsvar med Norsk ullstandard. 

E-læringskurs

I 2023 ferdigstilte Fagtjenesten for ull e-læringskurs for ullklassifisører under utdanning. E-læringskurset har også en modul som omhandler ullhåndtering. Sammen med e-læringskurset for saueklippere, ferdigstilt i 2022, er nå alt undervisningsmateriell for ull og saueklipping gjennomgått og heldigitalisert.  

Hele ni lærlinger besto eksamen i ullklassifisering i 2023. Ved utgangen av året var det 39 godkjente ullklassifisører og tolv under opplæring. Ullstasjonen Fatland Lofoten ble lagt ned fra og med 1. september 2023. Antall ullstasjoner ble da redusert fra elleve til ti, hvorav åtte er eid av Nortura/Norilia og to av Fatland ull. 

Norsk ull er i vinden som aldri før. Ullindustrien har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at de ikke klarer å skaffe nok av enkelte klasser. C1 – hvit førstesorterings høstull fra crossbredraser utgjør knapt 30 prosent av det totale ullvolumet. Det er også den klassen hvor etterspørselen er størst. Hele bransjen har nå fokus på å løse disse utfordringene.  

Økning i marg

Kvalitetskontrollene de siste 15 årene viser en forholdsvis stor økning i marginnhold i den beste ulla, førstesorterings ull. Marg i ull er luftlommer i hårstrået, og marg er negativt for slitestyrken og innfarging av ull. Tendensen til økt forekomst av marg er det ønskelig å snu. I 2023 innvilget styret for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) midler til et forprosjekt med Animalia som prosjektleder. Hensikten med forprosjektet er å finne en metode for objektiv måling av marg i ull. To ulike lysmetoder skal testes, opasitet og NIRS. Testresultatene kan gi grunnlag for et eventuelt hovedprosjekt. Samarbeidspartnere i forprosjektet er Nofima, Norilia og Fatland ull. 

Se også: