Fagnyheter

Fagnyheter

I det digitale fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Klikk på nedoverpilen rett under denne boksen for å sortere innholdet etter tema.

Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen av fagbladet Go'mørning.

KOORIMP bidrar til å sikre Norges gode sykdomsstatus

Formålet med KOORIMP er å verne om den gode sykdomsstatusen i Norge. Vi har fremdeles veldig friske produksjonsdyr, men truslene fra utlandet kommer nærmere og er mer alvorlige enn på mange år.

Svin

Ingris 2024 - Økt produktivitet og mindre tap

Årsstatistikken for Ingris viser tydelig at 2024 var et godt år for medlemmene. Trenden med stor fremgang i effektivitet for purkene fortsetter, og for første gang er det registrert et landsgjennomsnitt på over 30 beregnet avvente per årspurke. Dødeligheten på tvers av alle dyregrupper viser en nedgang. Selv om variasjonen tidvis er stor, viser de beste besetningene hvilke resultater som er mulige å oppnå.

Ikke glem jern fra rødt kjøtt

En ny svensk studie belyser et viktig tema, nemlig at en betydelig andel av unge jenter har jernmangel. NRK gjenga nylig studien, en gjengivelse som helt mangler et avgjørende hovedpoeng. I en tid hvor bærekraftig kosthold for mange er sammenfallende med å spise mindre kjøtt, kan dette forverre problemet med jernmangel, ifølge studien. Dette velger NRK å ikke gå inn på når de belyser studien og funnene der. Vårt forsøk på å få korrigert NRKs feilaktige gjengivelse av forskning, ble avvist. NRKs manglende vilje til å korrigere egen framstillingen er interessant og illustrerer nettopp hvorfor en del unge jenter får jernmangel og hvorfor dette problemet sannsynligvis vil øke i framtida.

Døde høns er ikke normalen

Etter å ha besøkt et hundretalls hønseflokker i løpet av de seinere årene, kan jeg si at bildene av døde høns ikke er representative for normale forhold i norsk eggproduksjon.

EU-prosjekt har vurdert alternativer til dagens praksis for CO2-bedøving av gris

Forskere og dyrevernsorganisasjoner ønsker forbud mot bedøving av gris med høye konsentrasjoner av CO2. Et EU-finansiert prosjekt som har prøvd ut ulike bedøvingsmetoder peker på flere alternativ eller justeringer av praksis som vil gi bedre dyrevelferd. Men metodene har både uavklarte problemstillinger og tydelige utfordringer knyttet til arealbruk, slaktehastigheter og praktisk gjennomførbarhet.

Foredling og bearbeiding gjør det mulig å bruke hele dyret

Når et dyr blir slaktet, er målet at alt på slaktet skal utnyttes og så lite som mulig gå til spille. Alle ledd i verdikjeden har en viktig rolle. Utnyttelsen av dyret avhenger også i høy grad av hva forbrukeren kjøper i butikken.

Dyrevelferdsprogrammet: En nøkkel til bedre samarbeid mellom produsenter og veterinærer

Et besetningsbesøk sammen med en rådgiver som for eksempel en veterinær, er nødvendig for å identifisere forbedringspotensialene i enhver besetning og tiltakene som er nødvendige for å møte dem, mener universitetslektor ved NMBU Conor Barry. Han har forsket på dyrevelferd i norske melkekubesetninger.

Ny utgave: Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer

Klauvsjukdommer er årsak til cirka 90 prosent av all halthet hos melkekyr. Nå har Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer kommet i ny utgave – med detaljerte beskrivelser og bilder.

Et halvt egg om dagen

Vi spiser i gjennomsnitt et halvt egg om dagen. Til tross for det gir egg et viktig bidrag til næringsstoffer i norsk kosthold.