Fagnyheter

Fagnyheter

I det digitale fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Klikk på nedoverpilen rett under denne boksen for å sortere innholdet etter tema.

Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen av fagbladet Go'mørning.

Foredling og bearbeiding gjør det mulig å bruke hele dyret

Når et dyr blir slaktet, er målet at alt på slaktet skal utnyttes og så lite som mulig gå til spille. Alle ledd i verdikjeden har en viktig rolle. Utnyttelsen av dyret avhenger også i høy grad av hva forbrukeren kjøper i butikken.

Dyrevelferdsprogrammet: En nøkkel til bedre samarbeid mellom produsenter og veterinærer

Et besetningsbesøk sammen med en rådgiver som for eksempel en veterinær, er nødvendig for å identifisere forbedringspotensialene i enhver besetning og tiltakene som er nødvendige for å møte dem, mener universitetslektor ved NMBU Conor Barry. Han har forsket på dyrevelferd i norske melkekubesetninger.

Ny utgave: Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer

Klauvsjukdommer er årsak til cirka 90 prosent av all halthet hos melkekyr. Nå har Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer kommet i ny utgave – med detaljerte beskrivelser og bilder.

Et halvt egg om dagen

Vi spiser i gjennomsnitt et halvt egg om dagen. Til tross for det gir egg et viktig bidrag til næringsstoffer i norsk kosthold.

Rødt kjøtt er en viktig kilde til næringsstoffer i norsk kosthold

Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med viktige næringsstoffer i norsk kosthold. Selv om forbruket av rødt kjøtt har gått noe ned over tid, og er det laveste på nesten 30 år, kommer en betydelig del av essensielle næringsstoffer fra rødt kjøtt.

Utfordringer i rugeeggproduksjon undersøkes i feltstudie

Sår i huden på bakkroppen hos rugeegghøner, mordyret til slaktekyllingen, kan være et problem i noen flokker. Både forekomst og årsaker er lite undersøkt. Nå gjennomføres en feltstudie for å undersøke hanenes betydning for sår hos rugeegghøner.