VegMeatCRC – kan vi gjøre bearbeidet kjøtt sunnere?

Norge er et av landene i Europa med høyest forekomst av tarmkreft. Flere kostholdsfaktorer assosieres i ulik grad med risiko for tarmkreft, som rødt og bearbeidet kjøtt, fullkornsprodukter, meieriprodukter, samt noen enkeltkomponenter i grønnsaker og frukt. Forskningsprosjektet VegMeatCRC undersøker om norske råvarer og ingredienser i pølser kan ha innvirkning på utvikling av tarmkreft. 

Fotograf : Rune Rødbotten, Nofima.

Det eksisterer flere teorier som forsøker å forklare assosiasjonen mellom rødt og bearbeidet kjøtt og tarmkreft, men forskerne har ikke klart å enes om hva årsaken er. En teori er at et høyt innhold av hemjern og nitritt i disse produktene fører til dannelse av potensielt kreftfremkallende stoffer. Man tror også at et høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt kan gi endringer i tarmfloraen som igjen kan føre til kreftutvikling. En annen teori er at når kjøtt tilberedes ved høye temperaturer, dannes det såkalte stekemutagener, som man tror kan bidra til økt kreftrisiko.

Forskning viser også at det finnes en del faktorer i kostholdet vårt som kan virke beskyttende mot tarmkreft. Eksempler på dette er kostfiber, fytokjemikalier og andre mikronæringsstoffer, som blant annet finnes i frukt og grønnsaker.

Det er helheten som betyr noe

World Cancer Research Fund (WCRF) har konkludert med at det er en overbevisende sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og risiko for tarmkreft. Sammenhengen mellom et høyt inntak av rødt kjøtt og tarmkreft har siden WCRFs forrige kunnskapsoppsummering blitt nedjustert fra overbevisende til sannsynlig.

WCRF understreker imidlertid at det i økende grad virker lite sannsynlig at spesifikke matvarer eller næringsstoffer i seg selv forårsaker eller beskytter mot kreft. Det er viktigere med en helhetlig tilnærming, siden en kombinasjon av kroppsvekt, kostholdsmønster, fysisk aktivitet og alkohol påvirker kreftrisikoen.

Hensikten med prosjektet

Det er behov for mer kunnskap for å forstå de underliggende mekanismene som knytter inntak av bearbeidet kjøtt til tarmkreft. VegMeatCRC undersøker om norske råvarer og ingredienser som inngår i bearbeidede kjøttprodukter (pølser), kan ha innvirkning på risikofaktorer for utvikling av tarmkreft. Prosjektet skal også studere om innblanding av grønnsaker i pølser kan redusere kreftrisikoen og hvilken effekt varmebehandling har. Ny kunnskap kan hjelpe industrien til å produsere sunnere kjøttprodukter.

Flere metoder

Dette er et omfattende prosjekt, hvor erfarne miljøer innen kreftforskning, - screening og -statistikk samarbeider med bransjen. Prosjektet benytter en kunstig mage-tarm modell og en spesielt egnet musemodell for tykktarmskreft for å kartlegge forekomst av kreftfremkallende forbindelser i tarmen, potensielle endringer i tarmfloraen og kreftutvikling.

Resultatene vil sammenlignes med data fra et norsk screeningprosjekt mot tarmkreft gjennomført av Kreftregisteret. VegMeatCRC vil videre undersøke om innblanding av grønnsaker i bearbeidede kjøttprodukter kan bidra til å redusere risikoen for tykktarmskreft.

Foreløpige funn

Prosjektet har så langt gitt økt innsikt i hvilke ingredienser i norske pølser som kan påvirke dannelsen av potensielt kreftfremkallende stoffer under produksjon, steking og fordøyelse. Videre vil prosjektet nå se på effekten av å blande inn grønnsaker i pølsene