Kalvehelse i svenske besetninger

Et svensk kvigeprosjekt viser at kuer som har hatt diaré som kalv mjølker mindre og lettere får jurbetennelse. Hvis en kalv først får diaré, får den også mye lettere luftveislidelser.

Hvis det oppstår sjukdomstilfeller i kalveflokken, er det viktig å skille ut sjuke kalver. Det er dessuten viktig å komme tidlig til med behandling og sørge for at de får nok væske. Det er anbefalt å beholde mjølka, gi hyppige fôringer og elektrolytter som mellommåltid.
Følgende punkter øker sjansen for å unngå helseproblemer hos kalver:

Fødsel og råmelkstilførsel

  • Alle kalver skal fødes på egen binge (eller bås) med tørt og hygienisk miljø.
  • Kalvene bør isoleres i kalveboks eller sammen med mor inntil kalven kan ha et godt fôropptak i et fellesbingesystem, og navlen er kontrollert og tørket. Korte navler bør alltid pensles med Jod.
  • Nyfødte kalver er mer utsatt for sjukdom om de oppholder seg i ureint miljø. Om kalven virker slapp, suger dårlig eller har tykk navle, bør den snarest mulig behandles av veterinær
  • Gi kalven råmelk så snart som mulig etter fødsel – helst innen 2 timer
  • Gi all råmelk fra første utmelking før råmelk fra seinere mål
  • Gi minst 1,5 dl råmelk /kg levendevekt i løpet av første levedøgn. La kalven drikke det den vil ha, helst 2 liter eller mer til første målet.
  • Stol aldri på amming alene som eneste rutine for tildeling av råmelk
  • Ha alltid frossen råmelk av god kvalitet i reserve
  • Innhold av immunstoffer i råmelk kan måles vha kolostrometer

Fôring

  • Fôr kalven i forhold til alder og planlagt tilvekst. En tommelfingerregel for tilvekst på kalver er minimum 100 kg (100 cm brystmål) når den er 100 dager. Melk er hovedfôr fram til 6 uker.
  • For å oppnå en daglig tilvekst på 700 g må det fôres 7 liter helmelk per døgn. Dette tilsvarer energiinnholdet i 8-9 liter melkeerstatning (15%).
  • Kalver bør tidligst avvennes ved 6-8 uker. Seinere avvenning vurderes dersom det er mye sjukdom og svake kalver i besetningen.
  • Melkefôringen må foregå på en slik måte at drikkehastighet og volum ikke overskrider bollerenna og løpens kapasitet. Ved fôring fra bøtte til kalver yngre enn 2 uker er det større risiko for dette dersom det gis mer enn 2 liter per mål. Melka bør være kroppsvarm. Porsjonsstørrelse og temperatur er mindre kritisk ved fôringssystemer som gir lavere drikkehastighet, som f.eks. speneflasker eller kalvebar.
  • Fra første leveuke skal kalven ha tilgang til ferskt kalvekraftfôr, friskt vann og fintrevlet, velberget grovfôr. Skift daglig!
  • Kalver skal ha tilgang på friskt vann. Vannkilden bør ha kapasitet på min 3 liter/min. Temperert vann fremmer vannopptaket og er særlig viktig hos unge kalver.
  • Etter 6 uker kan kalven avvennes når den tar minimum 1 kg kraftfôr.

Oppstalling

  • "Alt inn – alt ut" er gunstig. Dette gjør det bl.a. lettere å reingjøre binger mellom innsett.
  • Gruppestørrelse: 3-5 kalver er ideelt, maks 10 individer i en gruppe.
  • Nok areal er viktig.
  • Kalvene bør helst ikke avvennes samtidig med flytting til annet miljø.
  • Kalver som står sammen bør være født innenfor samme 2-4 uker.
  • Tett liggeunderlag er gunstig og påbudt for kalver < 6 mnd Liggeunderlaget skal være tørt, drenerende og isolerende.
  • Ventilasjon er viktig, men unngå trekk.
  • Varmelampe kan være aktuelt til nyfødte og/eller sjuke kalver.
  • Unngå for høy luftfuktighet, 60 – 80 % anbefales. Kaldt og tørt er bedre enn varmt og fuktig!
  • Anbefalt effektiv temperatur hos kalver som er oppstallet inne er 8 – 12 ºC. Tilskuddsvarme kan være aktuelt i avdelinger for kalver yngre enn 4-6 uker.

Annet

  • Kalver skal avhornes før de er 6 uker. Friske kalver kan med fordel avhornes ned mot 1 ukes alder
  • Alle dyr bør behandles mot lus etter en definert strategi

Det meste av teksten er tatt fra kursserien Go' kalven.